Bacardi wint in ‘rumoorlog’

Decennialang is er een ‘rumoorlog’ aan de gang. En Bacardi heeft in die oorlog deze maand een belangrijke slag gewonnen.

Sinds vorige week mag de drankmultinational in de VS een rum verkopen onder de naam van de grote concurrent, het Cubaanse Havana Club. Dit gerenommeerde merk is wereldwijd te koop – behalve in de VS, die een embargo handhaven tegen Cuba.

De strijd om Havana Club begon in 1960 toen de revolutionaire regering van Fidel Castro alle bedrijven in Cuba nationaliseerde. Ook de distilleerfabrieken van José Arechabala SA, die Havana Club sinds 1935 produceerden, werden onteigend. Evenals de rumfabriek van de invloedrijke familie Bacardí. De Arechabala’s en de Bacardí’s vluchtten naar Miami.

Een staatsbedrijf stookte Havana Club voortaan in de fabrieken van de gevluchte families en in 1993 besloot Cuba de rum te exporteren. Staatsbedrijf Cubaexport ging hiertoe een joint venture met de Franse drankfabrikant Pernod Ricard. De rum werd snel populair: van 300.000 dozen in 1994 stijgt de productie dit jaar tot 2,4 miljoen.

De strijd tussen Bacardi en Havana Club was niet langer een kwestie van familie-eer, maar ook van marktaandeel. Bacardi lobbyde met succes in het Amerikaanse Congres om het merkrecht aan te passen. Dit was nodig omdat Cubaexport in 1976 het recht verwierf om in de VS de merknaam Havana Club te voeren. De Arechabala’s hadden hun registratie per ongeluk laten verlopen. Door het embargo kon Cuba dit foutje echter nooit verzilveren.

Deze maand bepaalde het Amerikaanse ministerie van Financiën bovendien dat Cubaexport het recht op de merknaam niet kan vernieuwen: het bedrijf staat op een zwarte lijst van verdachte bedrijven en personen. Het patenten- en merkenbureau schrapte hierna Cubaexports registratie.

Meteen nam Bacardi de productie van Havana Club ter hand. Dit weekeinde al werd de rum gelanceerd in de hipste clubs van Miami. Uiteindelijk wil Bacardi zijn versie van Havana Club ook verkopen in de rest van de VS, en daarbuiten. Pernod Ricard gaat in beroep te tegen het Amerikaanse besluit.

    • Merijn de Waal