7 redenen om thuis te blijven

Yahoo op 20 december 1996.

Antiek internet

Via www.archive.org, als jouw zoekterm niets oplevert probeer het dan nog op http://archive.bibalex.org

Hoe zag het wereldwijde web eruit toen je er voor het eerst doorheen dwaalde? Waarschijnlijk was het vooral veel tekst en een paar plaatjes in grove pixels. Internet is een veranderlijk medium, van oude sites is vaak geen spoor meer te bekennen. Dat dacht je. Maar dan ken je de Wayback Machine nog niet. Vanaf 1996 is een groep slimmeriken begonnen met het opslaan van oude versies van websites. Een handige encyclopedie, een feest der herkenning en een geschiedenisles in één. Hoe zag de website van de Amerikaanse nieuwszender CNN eruit op 11 september 2001? En hoe beroerd zag hotmail er tien jaar geleden eigenlijk uit? Het archief van de Wayback Machine is gigantisch. Volgens de makers zijn er 55 miljard websites te doorzoeken. De machine heeft ook eigen dossiers over belangrijke gebeurtenissen en over webpioniers. Bekijk de oude sites van Yahoo, of Imdb, de filmdatabase die al sinds 1993 op het web te raadplegen is. Nadeel van het zoeken: ook al zijn er 55 miljard websites te doorzoeken, je moet exact het juiste adres weten en vaak is er maar een aantal data beschikbaar en worden plaatjes niet goed geladen. Sommige links doen het echter nog wel, zodat je het gevoel kunt krijgen echt te surfen op het web van vroeger. Helaas kan je niet verder terugzoeken dan 1996, maar dat is in internetjaren al een eeuwigheid. (LvdV)

2 Praatprogramma

Spraakmakende zaken

Ned.1, 21.55-22.40u.

Kranten, met name de De Telegraaf, spraken er schande van toen burgemeester Meijdam van Zaandam een liefdesrelatie bleek te hebben met gemeentesecretaris Maria Overmars. Ze werden op straat uitgescholden en bespot. In aflevering 6 van Liefde op de werkvloer komt de voormalige burgervader van Zaanstad zelf aan het woord over ‘relaties op de werkvloer’. Ook gesprekken met (ervarings)deskundigen.

3 Voetbal

De wedstrijden: Jong Oranje

Talpa, 20.00-22.15u., met voorbeschouwing

Het team van bondscoach Foppe de Haan speelt vanavond in het Duitse Meppen een vriendschappelijke interland tegen Jong Duitsland. Jong Oranje bereidt zich voor op het EK, dat in juni 2007 in ons land wordt gehouden. Van de 22 spelers die in juni in Portugal Europees kampioen werden, maken er nog zeven deel uit van de huidige groep. Tien spelers zijn nu te oud voor Jong Oranje.

4 Geschiedenis

Andere tijden

Ned.3, 20.55-21.25u.

In 1990 opent het Journaal met groot nieuws: een Nederlands team van onderzoekers onder leiding van professor Buck heeft een middel tegen aids gevonden. Binnen een paar jaar moet er een medicijn op de markt komen om patiënten te genezen. Een mediahype met alle gevolgen van dien is het resultaat. De gelauwerde professor Buck staat echter na een half jaar werkloos op straat. Waar ging het mis? Herhaling.

5 Puzzel

Puzzel ‘Tropische impressies’

Ravensburger, ongeveer 169 euro

Zelfs voor de fanatieke puzzelaar is deze puzzel een uitdaging. Het is een van de grootste legpuzzels ter wereld en telt ruim 18.000 stukjes (18.240 om precies te zijn). Je moet er wel de ruimte voor hebben: met een formaat van bijna 2 bij 3 meter is het niet een puzzel die je even op de eettafel legt. En waar moet je beginnen? Vroeger zochten wij eerst de ‘hoekjes’ en de ‘kantjes’. En vervolgens sorteerden we de stukjes op kleur. Maar dan ging het om puzzels van zo’n 1.000 stukjes. Of deze aanpak ook werkt voor een puzzel van 18.000 stukjes, weet ik niet. Dat je er uren zoet mee bent, lijkt me duidelijk. Mocht je na al die uren puzzelen nog geen genoeg hebben van deze ‘tropische impressies’, op de site van Ravensburger (www.ravensburger.com) staan tips hoe je er, door de stukjes op te plakken, een schilderij van kunt maken (moet je wel een grote lege muur hebben om het op te hangen). (AS)

6 spelen

Ouderwetse computergames

www.neave.com/games, gratis

Urenlang kon ik vroeger met mijn nichtje computerspelletjes spelen. Tot de vorm van de knopjes en joystick in onze vingers stonden en we zwarte vlekken voor onze ogen zagen. Zij had tenslotte niets minder dan een échte Atari-spelcomputer. En was dus behalve mijn favoriete nichtje ook mijn allerliefste vriendinnetje. Jeugdsentiment van de bovenste plank, nu eenvoudig op te halen op de website van Neave. Bij de optie games kun je ouderwetse spelletjes op je computer spelen. Wat dacht je van monsters schieten met Space Invaders, de langste slang maken (Snake) of rijen bouwen met Tetris (op de site N-Blox genoemd). En wie kent Simon nog? Een computerspel op batterijen dat je met twee handen moest vasthouden. De vier grote knoppen in rood, groen, geel en blauw lichtten één voor één in willekeurige volgorde op. Aan jou de taak om het patroon te onthouden en na te doen. (JvG)

7 Aankleden

Spijkerbroek met mp3-broekzak

Te koop bij Levi’s winkels voor ongeveer 200 euro

Spijkerbroekengigant Levi Strauss & Co. speelt handig in op de Ipod-rage door in september spijkerbroeken op de markt te brengen met een apart broekzakje om je mp3-speler in op te bergen. De broek, model Red Wire DLX, heeft een speciaal rood koord in de broekzak waaraan je je mp3-speler kunt vastmaken. Zo valt hij nooit uit de broek. In het horlogezakje in de broek, dat ook al op de traditionele Levi’s broeken aanwezig is, zit een zogenoemde control pad, waarmee je het apparaatje kunt besturen. Bevestig je verstelbare oordoppen aan de Ipod of mp3, en luisteren maar! Volgens Levi’s maak je met de Red Wire DLX indruk als een muziekliefhebber met een uitstekende smaak voor kleding. Levi’s maakte jaren moeilijke tijden door, maar is terug op de markt van jongerentrends. Prijzen zijn ouderwets hoog. (LvB)