7 reden om uit te gaan

De Imme

Tilburg, Willem II Straat 52aTelefoon (013) 542 52 29Vegetarisch, gem. prijs 3-gangen à la carte 25 euro

‘Pompoenlasagne, lauwwarme linzensalade, kaasfondue en Max Havelaar, dat is restaurant De Imme’. Voeding die gezond is voor mens en milieu is al 25 jaar het motto van dit ‘warme restaurant’. De vegetarische keuken is het uitgangspunt, maar ze serveren ook gerechten met ecologisch vlees of vis. Daarbij worden natuurlijk biologische wijnen geserveerd. Het gevarieerde, lekkere eten kan worden aangepast aan de wensen van veganisten of mensen met andere wensen. De bediening heeft veel warenkennis en is geestig zonder lollig te worden.

uitstekend | Voor mensen die openstaan voor nieuwe smaken en hechten aan hoge kwaliteit is dit restaurant echt de moeite waard, zelfs als je ervoor moet omrijden. De prijzen van de losse gerechten zijn aan de hoge kant, maar begrijpelijk omdat er nu eenmaal dure (biologische) ingrediënten worden gebruikt en dat proef je ook, heerlijk! Let wel op wie je meeneemt: Wij hadden helaas een notoire vleeseter in ons gezelschap die de menukaart niet echt kon bekoren.

2 CARTOONS EXPO

Cartoonisten

Tilburg: Ruimte-X, Telexstraat 4a. Tot en met 27 augustus. Dagelijks 13.00-18.00u. Inl: 013-5360207 & www.brabantcultureel.nl

Ruimte-X heeft deze zomer een expositie ingericht van tekeningen van ‘Cartoonisten’. Deze cartoonisten tonen hun werk in diverse media, kranten, maar vooral ook veel op websites. In het meest recente nummer van het tijdschrift Brabant Cultureel wordt een verzameling van het werk van deze cartoonisten aan de lezers getoond. De striptekenaars komen voornamelijk uit Tilburg en omstreken: onder anderen Gummbah, Jeroen de Leijer, Michiel van de Pol.

3 FOTO EXPOSITIES

‘Tilburgse Kermis: Een eeuw vermaak in beeld’ en ‘Zilveren Camera 2005’

Tilburg: Concertzaal Tilburg. Tot en met 20 augustus, di t/m za 12.00-20.00u; zo 12.00-17.00u. Entree: 3 euro. Inl: www.theaterstilburg.nl

De fototentoonstelling Tilburgse Kermis: Een eeuw vermaak in beeld begint met souvenirfoto’s van rond 1900, en maakt een reis door de tijd tot aan de hedendaagse kermis. Nostalgische kermisbeelden, bezoekers toen en nu, flitsende attracties, suikerspinnen en travestieten op Roze Maandag. Verder is op het podium en in de zaal ook het beste van de Nederlandse fotojournalistiek te zien in de tentoonstelling Zilveren Camera 2005.

4 DOCUMENTAIRE

The March of the Penguins (La marche de l’empereur)

Tilburg: FilmFoyer. Tijd: 19.45u. Inl/res: 013-5490390 & www.bios.nl

De Franse cineast Luc Jacquet filmde een jaar lang de Keizer pinguïns op de ijsvlaktes van Antarctica waar de temperatuur gemiddeld 58 graden onder nul is. Hij volgt de aandoenlijke vogels tijdens hun lange barre tocht van open zee naar hun broedplaats meer landinwaarts op Antarctica. Adembenemende beelden van een eindeloze rij pinguïns die door de snijdende sneeuwstormen marcheren. Voorproefje: wip.warnerbros.com/marchofthepenguins/

5 BEELDENDE KUNST

Thomas Schütt

Tilburg: De Pont, Wilhelminapark 1. T/m 19 september, di t/m zo 11.00-17.00u. Inl: www.depont.nl

Groot overzicht van werk op papier van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte (1954) omvat zo’n 300 bladen en enkele sculpturen uit de periode 1977 tot 2000. Ironie, humor en melancholie – en dat in diverse samenstelling en gradatie – bepalen de toon van Schütte’s werken op papier. Ook de taal speelt vaak een belangrijke rol. Schütte maakt in zijn tekeningen graag gebruik van de combinatie van woord en beeld.

6 FILM

Superman Returns

Met: Brandon Routh, Kate Bosworth, Kevin Spacey, Parker Posey, Eva Marie Saint. In 95 bioscopen, in Tilburg in Cinema Heuvelpoort.

In de tweeënhalf uur durende, vijfde supermanfilm Superman Returns van regisseur Bryan Singer keert Superman (Brandon Routh) terug op aarde na lang bezoek aan thuisplaneet Krypton. In Superman Returns ligt de godsdienstige verlossingssymboliek er zo dik bovenop dat die niemand kan ontgaan. Amerika moet worden verlost van het kwaad, of het publiek dat nu associeert met aartsvijand Lex Luthor (een heerlijk schmierende Kevin Spacey) of met Al-Qaeda wegens de brandende wolkenkrabber.

7 Tentoonstelling

Never Felt Before

Tilburg: Locatie Textielmuseum, Goirkestraat 96. Open: di-vrij 10.00 tot 17.00 uur - zaterdag, zondag 12.00 tot 17.00 uur. Data: 3 juni tot 3 september 2006. Entree: 6 euro. Info telefoon: 013-5367475.

Never Felt Before is een overzichtstentoonstelling van het werk van Claudy Jongstra. Vilt is sinds 1993 het handelsmerk van Jongstra. Ze maakt haar unieke stoffen volgens een ‘geheim’ proces waarbij ze materialen als ruige rauwe wol mixt met fijne zijdegarens. Ze won vorig jaar de Amsterdamprijs voor de kunsten.

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

Tips voor Vanavond uit? Mail naar nextagenda@nrc.nl.