17,54 euro hypotheek

Ingrid van Gestel Foto Maarten van Haaff Ingrid van Gestel, amsterdam, 10 aug 2006, foto Maarten van Haaff verdienen & uitgeven Haaff, Maarten van

Werk je als zelfstandige of in dienst bij een bedrijf?

„Ik werk als zelfstandig ondernemer. De yoga- en capoeiralessen geef ik op sportscholen, die mij per uur tussen de 35 en 40 euro betalen. Voor het acteerwerk, wat inhoudt dat ik bijvoorbeeld bij de opleiding van beveiligers een opstandeling moet spelen, krijg ik ongeveer hetzelfde betaald. Voor mijn yogalessen huur ik studio’s, dat is best duur. Ook laat ik me regelmatig bijscholen waarvoor ik moet reizen, en schaf ik nieuwe outfits aan. Van dat brutobedrag gaat dus nog flink wat af, naast de belasting. Het is elke maand een uitdaging om rond te komen.”

Hoe kom je rond?

„Ik ben model bij de kapper, waardoor ik gratis geknipt word, ik koop alleen kleding als het 70-procentsuitverkoop is, maar meestal krijg ik oude kleding van vrienden. Ik ga nooit uit eten en als ik op vakantie ga, is dat simpel met een tentje. Ik ben nu in onderhandeling met een camping waar ik in september heen ga, die 25 euro per nacht vraagt. Dat vind ik te veel. En om reiskosten te besparen, ga ik vaak liften. De laatste keer was naar Noord-Frankrijk, waar ik een capoeiracursus volgde. Er gebeuren dan soms mooie dingen. Al voor het benzinestation stond iemand te wachten, die mij had zien lopen met een bordje. Hij wilde wel wat aanspraak onderweg. En in Utrecht kwam ik een yogaleerling tegen die me meenam naar Brussel.”

Wat vind je van deze situatie?

„Ik leef gelukkig en creatief op deze manier, maar natuurlijk werk ik hard om uit deze financiële situatie te komen. Als ik ziek word of tegen een paal rij, heb ik nul inkomsten. Ik heb voordat ik zelfstandige werd in 2004 altijd in dienst gewerkt, in de marketingsector. Mijn laatste baan was op de advertentieafdeling van de glossy’s bij VNU. Ik rolde in het ondernemerschap omdat ik naast mijn werk 6 dagen per week sportte en – gratis – stretchingles gaf. Ik heb toen een vierjarige yogaopleiding gevolgd. Toch wil ik niet meer fulltime in dienst. Ik kon bij een van de sportscholen de marketing gaan doen. Ik heb er lang over getwijfeld, maar uiteindelijk ging het niet door. Ik wil wel graag les geven bij bedrijven.”

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt