Honderd gram Andrej

andrej.jpgAndrej scheurt op zijn antieke motor door het gehucht Jaksja, even ten westen van de Oeral. Met nekbrekende snelheid, maar lopen gaat hem minder af. Naar zijn adem te ruiken, dronk hij vandaag parfum.

Andrej waggelt naar onze veranda en vertelt over zijn leven als stroper, waarbij hij veelvuldig het geluid van jachtgeweren nabootst. Of vertellen, het klinkt ongeveer zo: ‘Blja.. blien.. noe.. oetka letjet.. PAUW!.. klik-klak.. PAUW!.. blja nagoei.. noe rebjati.. sto gram?’

Andrej hoopt op honderd gram wodka. We zeggen dat ‘ie maar beter zijn bed kan opzoeken.

Honderd gram-Andrej noemen ze hem in Jaksja, gevaarlijk is hij niet. Gewoon een jaar in Tsjetsjenië gediend, en zo kwam ‘ie terug. Überhaupt, in deze regio stierven dit jaar al 27 man aan alcohol. Allen onder de veertig, behalve die opa van 74 die bezopen in ondiep water dook en zijn nek brak.

    • Coen van Zwol