Zoon van schrijver Grossman sneuvelt

Uri Grossman (Foto Reuters) An undated handout picture of First-Sergeant Uri Grossman released August 13, 2006 by the Israeli Defense Forces. The soldier-son of Israeli author David Grossman has been killed in fighting in Lebanon, the army said on Sunday, just days after the internationally acclaimed writer publicly urged the government to cease fire. Uri Grossman, 20, was killed late on Saturday by an anti-tank missile Hizbollah guerrillas fired at his tank, an army spokesman said. REUTERS/IDF/Handout (ISRAEL) REUTERS

Sergeant Uri Grossman (20), de zoon van de Israëlische schrijver en vredesactivist David Grossman, is zaterdag in Libanon om het leven gekomen. De tank waarin hij zat werd geraakt door anti-tankgeschut.

Uri Grossman sneuvelde twee dagen nadat zijn vader publiekelijk een beroep had gedaan op de Israëlische regering om te stoppen met de militaire operaties in Libanon en onderhandelingen te beginnen.

David Grossman, wiens romans en politieke beschouwingen in twintig talen zijn verschenen, is al jaren een uitgesproken voorstander van verzoening met de Arabieren en van beëindiging van de Israëlische bezetting van de Westoever.

Grossman, geboren in Israël als de zoon van een Europese vluchteling in de nazi-jaren, schreef succesvolle romans en boeken over de holocaust en over politieke en sociale onrechtvaardigheid. In 1987 schreef hij The Yellow Wind, met een sympathiserende blik op de Palestijnen die leven onder de Israëlische bezetting van de Westoever. Het was in Israël een zeldzaam standpunt en het maakte hem tot een woordvoerder van de Israëlische vredesbeweging.

Maar net als de meeste Israëli’s steunde David Grossman de vergeldingsacties nadat de Hezbollah een maand geleden twee Israëlische soldaten gevangen had genomen.

Donderdag, nadat de Israëlische regering een plan goedkeurde voor een laatste campagne tegen de Hezbollah, zei Grossman dat de oorlog lang genoeg had geduurd. Samen met de schrijvers Amos Oz en A.B. Yehoshua gaf hij een persconferentie waarop het plan werd afgekeurd als ,,gevaarlijk en contraproductief”.

„Vanwege de toekomst van Israël en ons voortbestaan hier, moet het vechten nu stoppen om een kans te scheppen voor onderhandelingen”, zei Grossman. Hij betitelde de voorstellen van de Libanese president Siniora voor een vredesmacht in Zuid-Libanon als „de overwinning die Israël wilde.”

Hoewel het Israëlische leger de dood van sergeant Uri Grossman aanvankelijk niet wilde bevestigen zolang niet alle familieleden in het buitenland waren geïnformeerd, deed het nieuws al snel de ronde.

Gistermorgen kwamen rouwende vrienden en kennissen in Jeruzalem naar het huis van David Grossman. (AP)