www.nrc.nl

Moskou. Correspondent Coen van Zwol is in Oechta, een stad van 100.000 inwoners in het hoge noorden. Alles draait er om olie, zelfs de lokale krant heet ‘Njeft-Ploes’: Olie-Plus. Gebouwd door goelagarbeiders, uitgebreid voor oliewerkers: een zee grauwe flatjes van vijf of tien verdiepingen en houten woonbarakken uit de Sta-lintijd. Oechta heeft olie, dus geld, dus maffia. Het trainingspak-gouden-ketting-gehalte op straat is hoog. Twee jaar geleden was het stadje even in het nieuws toen 24 huisvrouwen stierven in het nieuwe winkelcentrum. De daders waren vijf Russen die een appeltje hadden te schillen met de Armeense eigenaar. Ze gooiden Molotov-cocktails naar binnen en ontsnappen uit de bakstenen doodskist bleek onmogelijk. Alle ramen waren met tralies dichtgelast tegen inbrekers. www.nrc.nl/moskou

New York. In de Depressie woonden New Yorkers in krotjes in Central Park, en in de decennia erna werd het als onverstandig gezien om ’s nachts in een stadspark te komen. Maar New York is veiliger geworden, je kunt er nu zelfs kamperen, schrijft correspondent Freek Staps. Het ‘Parks Department’ van de stad opende vijf parken één nacht voor in totaal 250 kampeerders. Inclusief nachtelijke wandeltochten en, het blijft Amerika, marshmallows op een kampvuur. Achtergrond van de kampeersessie was duidelijk de minder bedeelden het park in te krijgen. De stad vindt dat de parken beter en meer gebruikt kunnen worden. Ironisch genoeg stonden de tenten in Central Park nu op Great Lawn, exact de plek waar in de jaren dertig de krotten van het zogenoemde Hooverville waren.

www.nrc.nl/newyork

Moskou. Correspondent Coen van Zwol is in Oechta, een stad van 100.000 inwoners in het hoge noorden. Alles draait er om olie, zelfs de lokale krant heet ‘Njeft-Ploes’: Olie-Plus. Gebouwd door goelagarbeiders, uitgebreid voor oliewerkers: een zee grauwe flatjes van vijf of tien verdiepingen en houten woonbarakken uit de Sta-lintijd. Oechta heeft olie, dus geld, dus maffia. Het trainingspak-gouden-ketting-gehalte op straat is hoog. Twee jaar geleden was het stadje even in het nieuws toen 24 huisvrouwen stierven in het nieuwe winkelcentrum. De daders waren vijf Russen die een appeltje hadden te schillen met de Armeense eigenaar. Ze gooiden Molotov-cocktails naar binnen en ontsnappen uit de bakstenen doodskist bleek onmogelijk. Alle ramen waren met tralies dichtgelast tegen inbrekers.

www.nrc.nl/moskou