Vink fietst naar brons op WK in Frankrijk

Elsbeth Vink is tijdens het wereldkampioenschap mountainbike marathon als derde geëindigd. De Nederlandse mountainbikester behaalde het brons achter de Zwitserse Petra Henzi en de Noorse winnares Gunn-Rita Dahle.

Vink was tevreden over haar prestatie. „In de laatste afdaling kreeg ik nog een lekke band. Normaal vliegt zo’n band er af in de afdaling, maar nu kwam ik goed beneden en kon ik de band omwisselen en mijn derde plaats vasthouden.” Vink heeft een moeilijke periode achter de rug. Na de ziekte van Pfeiffer is ze nu op de weg terug. Haar derde plaats is daarbij een goed resultaat, oordeelde ze. „Ik mis nog wel wedstrijdritme. En omdat ik nog geen UCI-punten heb gehaald, moet ik telkens achteraan starten en het hele peloton inhalen. Dat kost kracht.”

Bart Brentjens, vorige week nog Nederlands kampioen, moest bij de mannen genoegen nemen met de zevende plaats, na twee zilveren en een bronzen plak. Op het loodzware parkoers over 100 kilometer (van Les Deux Alpes, via L’Alpe d’Huez naar Bourg d’Oisans) was de Limburger in het nadeel ten opzichte van de klimmers en de technisch vaardige mountainbikers. De titel ging in de Franse Alpen naar de Zwitser Ralph Naef, die drie weken geleden ook al Europees kampioen werd in deze discipline. Het zilver werd gewonnen door de Colombiaan Leonardo Paez, terwijl de Belg Roel Paulissen het brons voor zich opeiste. Titelverdediger Thomas Frischknecht eindigde net voor Brentjens op de zesde plaats.

Voor Elsbeth Vink was het gisteren de eerste WK-medaille sinds ze in 1995 begon met mountainbiken. Ze werd wel vier keer Nederlands kampioen. Bij de Olympische Spelen in Atlanta (1996) en Athene (2004) eindigde ze als vijfde. In 1991 was Vink, die zich fulltime op fietsen richt, wereldkampioen op de weg bij de junior-dames. Vink wil zich nu gaan richten op het wereldkampioenschap in Nieuw Zeeland, dat over twee weken plaatsvindt. Daarna volgen nog een wereldbekerwedstrijd in Oostenrijk en een NK marathon. „Er is nog veel dat ik kan verbeteren. Ik heb door die ziekte een achterstand ten opzichte van de concurrentie opgelopen, maar door hard te trainen probeer ik dat in te halen”, zei Vink.