Versoepeling terreuralarm vliegverkeer

De Britse autoriteiten hebben het terreuralarm versoepeld dat donderdag in het vliegverkeer van kracht werd. „Ik beklemtoon dat de verandering in alarmfase níet betekent dat de dreiging is verdwenen”, zei minister John Reid van Binnenlandse Zaken vanmorgen.

In Groot-Brittannië geldt niet langer de alarmfase ‘kritiek’, maar ‘ernstig’, zo liet het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmorgen weten. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid in de Verenigde Staten volgde de Britse stap. Ook het verbod op handbagage aan boord is wat verlicht.

De extra strenge veiligheidsmaatregelen in het vliegverkeer gingen donderdag in nadat de Britse autoriteiten bekend hadden gemaakt dat zij aanslagen op een tiental passagiersvliegtuigen naar de VS hadden verijdeld.

De luchtvaartmaatschappijen hadden aangedrongen op versoepeling. Zij kunnen door de strengere controles van passagiers en hun bagage minder vluchten afhandelen.

Ondanks de versoepeling van het terreuralarm zal het transatlantische vliegverkeer via Londen aanzienlijke vertraging blijven ondervinden. Gisteren moesten de maatschappijnen dertig procent van hun vluchten vanaf vliegveld Londen-Heathrow schrappen. Vandaag is twintig procent van deze vluchten geannuleerd.

Minister Reid zei gisteren tegen de Britse omroep BBC dat de belangrijkste verdachten in het vermeende complot zijn opgepakt. Eén van de vierentwintig arrestanten is vrijdagavond vrijgelaten.

Onder de verdachten bevindt zich volgens The Sunday Times ook de leider van Al-Qaeda in Groot-Brittannië. Hij zou niet alleen een sleutelrol hebben gespeeld in de verijdelde aanslagen van vorige week, maar ook in de planning van andere terreurdaden in de afgelopen jaren. Volgens de Sunday Telegraph is een vijftal verdachten opgeleid in kampen Al-Qaeda in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan.

Onder de zeventien medeverdachten die vorige week werden opgepakt in Pakistan, zou de 25-jarige Brit Rashid Rauf zijn. Hij onderhield volgens de politie de contacten met de leiding van het terreurnetwerk Al-Qaeda.

Minister Reid zei ook dat de Britse veiligheidsdiensten sinds de aanslagen op het openbaar vervoer in Londen van 7 juli vorig jaar zeker vier andere grote terroristische aanslagen in Groot-Brittannië hadden weten te voorkomen. Details maakte hij niet bekend.

De Britse minister uitte scherpe kritiek op de open brief van Britse moslimleiders, enkele parlementariërs en een groot aantal belangengroepen van afgelopen zaterdag. Zij legden een verband tussen de terreurplannen op Britse bodem en de opstelling van de Britse regering in Irak en jegens Israël.

De ondertekenaars riepen de regering op „onze buitenlandse politiek te veranderen”. Reid wees zo’n knieval van de hand. Hij zei dat al in 2000, dus voor de aanslagen van 11 september 2001 in de VS en voor de oorlog in Irak, een terreuractie in Birmingham was verijdeld. (AP, Reuters)