Van den Berg: vijf jaar cel

Voormalig valutahandelaar en tennissponsor René van den Berg is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor onder meer oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte.

De rechtbank van Amsterdam achtte de aanklacht op alle punten bewezen en nam de strafeis van het openbaar ministerie over.

Van den Berg, die de uitspraak onbewogen aanhoorde, heeft volgens de rechtbank „handig ingespeeld op menselijke hebzucht”. Hij zette een beleggingsnetwerk op onder vrienden en kennissen aan wie hij „onwaarschijnlijk” hoge rendementen garandeerde. De rechtbank constateerde dat Van den Berg het geleende geld niet belegde, maar gebruikte om „virtuele rendementen” uit te keren, hoge provisies aan voor hem werkzame tussenpersonen te betalen, de verliezen van de valutahandel in het bedrijf Intereffect BV te dekken en voor sponsoring.

Volgens de rechtbank was voorzienbaar dat deze ‘piramidestructuur’ zou instorten. Bovendien had Van den Berg geen vergunning voor het aanbieden van privébeleggingen. Van den Berg, die vorig jaar juni failliet ging, heeft daarmee volgens de curator ruim 1.400 mensen benadeeld voor een bedrag van 127 miljoen euro.

Hij is verder veroordeeld voor bedrieglijke bankbreuk en overtreding van de Wet toezicht kredietwezen. De rechtbank ging niet mee in het door de verdediging geschetste beeld van een solide belegger wie de zaken boven het hoofd waren gegroeid.

Van den Bergs echtgenote verliet na de uitspraak betraand het gerechtsgebouw en weigerde ieder commentaar.

De zitting begon anderhalf uur te laat, omdat justitie Van den Berg niet tijdig had opgehaald uit de Koepelgevangenis in Haarlem.