Van Basten moet de waarheid vertellen

Na afloop van een gedenkwaardige persconferentie, waarin Marco van Basten in een paar zinnen een speler van Real Madrid (Ruud van Nistelrooy) en een werknemer van FC Barcelona (Mark van Bommel) afserveerde voor het Nederlands elftal, ontspon zich vrijdagmiddag een pittige discussie tussen enkele verslaggevers en KNVB-woordvoerder Kees Jansma. De neutrale journalist van weleer verdedigde de aanpak van de bondscoach te vuur en te zwaard. Dat mag, want daar wordt hij immers door de bond voor betaald. Jansma is bovendien het brein achter het geslaagde mediabeleid van Van Basten. Vervelend voor de voormalige chef sport van de NOS dat de internationals hem desondanks nog steeds zien als een vazal van de pers, maar dat terzijde.

Toen Van Basten moest uitleggen dat hij Van Nistelrooy en Van Bommel structureel buiten de selectie wil laten, dacht Jansma: ‘Marco, jammer dat je de waarheid niet kunt zeggen. Dan ben je voor altijd van het gezeur af.’ Inderdaad, als Van Nistelrooy zoals afgelopen weekend heeft gescoord kan de bondscoach daar weer een opmerking over verwachten. Zoals ook nog immer de namen van Edgar Davids en Clarence Seedorf vallen, want Van Basten wordt echt niet altijd met fluwelen handschoenen aangepakt.

Maar is het inderdaad niet eens tijd dat de bondscoach écht opening van zaken geeft? Dat hij een verklaring geeft voor beslissingen die weinigen nog kunnen volgen en op veel onbegrip stuiten? Het volk moet het doen met een toelichting als „we hebben keuzes gemaakt op voetbalkwaliteiten”. Dat is te summier voor een onderwerp dat afgelopen weekeinde miljoenen mensen bezighield. Wie denkt dat de deur nog op een kier staat voor Van Nistelrooy en Van Bommel is naïef. Zij zijn verloren voor Oranje, want er is een vertrouwensbreuk tussen het duo en de bondscoach die Van Basten zelf in de hand heeft gewerkt.

Als Marco transparantie betracht worden er mensen beschadigd en keukengeheimen prijsgegeven, verklaart Jansma. Dan wordt zijn gezag ondergraven. Dat moet dan maar. Want als het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal straks is verworden tot een veredeld schoolelftal, willen we graag weten waarom.

Erik Oudshoorn

    • Erik Oudshoorn