Ton Koopman krijgt meer steun

AMSTERDAM, 14 AUG. Na de D66-fractie in de Tweede Kamer heeft nu ook D66 in de Amsterdamse gemeenteraad in vragen aan het college de financiële positie van het Amsterdam Baroque Orchestra aan de orde gesteld. Oprichter en dirigent Ton Koopman overweegt met het orkest naar Bordeaux te verhuizen als er niet meer financiële steun komt voor zijn orkest. Volgens D66-raadslid Petra Hoogerwerf moet de gemeente Amsterdam proberen het Amsterdams Baroque Orchestra in stand te houden omdat dat goed is voor de public relations en het culturele aanzien van Amsterdam in de wereld. Ton Koopman stelde begin juni de overheden in gebreke bij de steun voor oude muziek, volgens hem ”het meest vitale onderdeel van het klassieke muziekdomein.” Volgens Koopman zijn de huidige overheidssubsidies niet meer dan een beleefdheidsvorm naast de financiële steun van particulieren, sponsors en fondsen. De vragen daarover van D66-Kamerlid Bakker zijn nog niet beantwoord. Zowel in de Tweede Kamer in Den Haag als in de Amsterdamse raad zit D66 in de oppositie.