Televisie Voorkeur

Het tweede deel van de vierdelige serie De glorie van de Middeleeuwen behandelt de monniken, ketters en inquisitie. We zien we hoe de clerus een essentiële bijdrage heeft geleverd tot de ontwikkeling van de middeleeuwse mens. België 2 (Canvas), 23.10-0.05u.

actualiteiten

Twee vandaag. Onder meer aandacht voor de weblog van de Amerikaanse soldaat Colby Buzzel die in de oorlog met Irak schreef over het soldatenleven in oorlogsgebied. Zijn observaties zijn inmiddels uitgekomen in een boek. Ook een gesprek met Buzzel die even in Nederland was. Ned. 2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over jongeren die naast een drugsverslaving kampen met een psychiatrische stoornis, mensen met een dubbeldiagnose. De problemen waar deze jongeren mee kampen zijn nooit onderkend. Ze vallen tussen wal en schip. Psychiatrie en verslavingsklinieken zijn gescheiden werelden die niet ingesteld zijn op mensen met een dubbeldiagnose. Twee jongeren worden gevolgd in hun zoektocht naar hulp. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage uit Wieringen waar de gemeenteraad aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken gevraagd heeft burgemeester Titia Lont te ontslaan. Lont raakte vrij snel na haar aantreden in januari 2005 in conflict met de gemeenteraad. Verder wijst reisprogrammamaakster Floortje Dessing op de lelijkste plek van Nederland. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Terzake zomer: Koersk, het gezonken geheim. Eerste deel van een reportage waarin, aan de hand van getuigenissen en verklaringen van experts, een antwoord wordt gegeven op de vraag wat er nu echt gebeurd is met de in 2000 verongelukte atoomduikboot Koersk. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Real story. Afgeschreven computers worden vaak gerecycled, maar daardoor is het mogelijk dat privé-gegevens die nog op de computer aanwezig zijn, in verkeerde handen vallen en er dus misbruik van wordt gemaakt. BBC1, 20.00-20.50u.

Keerpunt: Kernraketten voor Florennes. Aflevering in een serie over docudrama’s in de recente Belgische geschiedenis. Vanavond over wat er voorafging aan de verklaring van premier Martens op 15 maart 1985 om kernraketten te plaatsen in België. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Apocalyps Vietnam. Derde deel van de vijfdelige herhaling over de Amerikaanse oorlog in Vietnam tijndes de jaren zestig. Het Vietnamese Nieuwjaar in 1968 start met een reeks aanvallen. In de VS zijn op tv de gruwelijkheden van de oorlog te zien. Het geweten van de Amerikanen begint te knagen. Ned.1, 23.45-0.35u.

informatief

De toekomst: De terroriste. In deze herhalingsaflevering van de serie over hoe onze toekomst er in 2020 uit zal zien gaat het om een ontslag van een administratief medewerkster bij de Partij van de Eenheid wier Tunesische man Saif mogelijk betrokken is bij terroristische activiteiten. Hoewel er geen enkel bewijs tegen Saif is zet de partij de ontslagprocedure door. Ned.3, 20.05-20.40u.

Hello goodbye. Presentator Joris Linssen ontmoet op Schiphol onder anderen iemand die wacht op een Filippijnse bruid en iemand die een marathon loopt voor z’n moeder. Ned.1, 22.00-22.30u.

Dokument: Huis te koop. Slot van een portret van een familie die in de tijd van economische malaise gedwongen is hun huis te verkopen. Het nieuwbouwhuis van Jan en Hetty is na anderhalf jaar nog steeds niet verkocht. Als er zich na het open huis geen enkele koper aanbiedt, zakt hen de moed in de schoenen. Ned.1, 23.00-23.45u.

Move your ass. Onder meer een portret van Maarten van der Weijden die vier jaar geleden nog tegen zijn leukemie vocht. Nu stort hij zich op het marathonzwemmen en het helpen van andere kankerpatiënten. Ook aandacht voor het wereldkampioenschap daklozenvoetbal. Ned.3, 23.40-0.05u.

amusement

Zomeravondcafé. Gesprekken over Spanje met zangeres Corry Konings en goochelaar Hans Kazàn die er beiden een huis bezitten. Verder komt Belinda Meuldijk samen met haar vriend Thierry Duval Slothouwer vertellen over het straathondenproject waar zij zich in Spanje voor inzetten. Ned.2, 19.30-20.35u.

drama & kunst

Katharina die Grosse: Eine deutsche Prinzessin wird Zarin. Eerste deel van een tweedelig docudrama over Catharina de Grote. De als Duitse prinses geboren Catharina regeerde 34 jaar als tsaar over Rusland. Als vijftienjarige reist ze af naar Moskou om er te trouwen met de Russische troonopvolger Peter. Aan het hof leert ze de fijne kneepjes van de diplomatie. ARD, 21.00-21.45u.

Betjeman. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van dichter Sir John Betjeman twee documentaires. In de eerste documentaire gaat Rick Stein naar Cornwall, waar de dichter zijn vakanties vierde. Hij bezoekt Daymer Bay, waar de dichter leerde surfen en hij bereidt een maaltijd voor Betjemans dochter, Candida. In de tweede documentarie The last laugh een portret van Betjeman die naar buiten toe warm en enthousiast overkwam maar in z’n persoonlijk leven geplaagd werd door angsten, religieuze twijfels en wroeging. BBC2, 22.00-22.50u & 0.20-1.25u.