Studentenhappen

Na mijn oproep van vorige week is www.nrc.nl/kokenetc plotseling dé ontmoetingsplek geworden voor mensen met heimwee naar het studentikoze en voor hongerige studenten van nu. Zo te lezen is er nog niet veel veranderd. Het moet nog steeds niet te duur, niet te vers en Boursin is, net als in mijn tijd, nog steeds het ultieme smeermiddel der studentenprak.

In het laat-twintigste-eeuwse Leiden waar ik studeerde ging de supermarkt om zes uur ’s avonds dicht. Na een lange dag lummelen, raceten wij om tien voor zes met een delegatie huisgenoten naar de Hoogvliet. Net op tijd om de usual suspects in te slaan: een fles blanc de blancs vin de table (2,79, ik heb het hier over guldens uiteraard), een pak bevroren spinazie à la bloebbloeb (1,19), een zak oostblokmacaroni (39 cent), tweeënhalf ons bio-industiële spekblokjes, strak gevacumeerd tot een felroze vetklompje (3,74) en... een pakje Boursin (1,98). Wanneer de studiefinanciering net binnen was gingen er ook weleens champignons (1,49) door de pasta, tenzij het afwasmiddel op was – want dat ging voor.

Ik heb hem afgelopen zaterdag nog eens gemaakt, die legendarische pasta met spinazie, spekjes en Boursin (spekjes uitbakken, spinazie à la crème erbij, samen met de roomkaas door gare macaroni scheppen). Best lekker, als je van de overheersende smaak van dat nepfranse kaasje houdt. Maar voor de eenentwintigste-eeuwse student stel ik een herziene, iets subtielere versie voor, met crème fraîche in plaats van Boursin. Is nog goedkoper ook (0,0065 eurocent per gram versus 0,0156). Voor wie vlak voor het eten boodschappen doet, loont het om 20 eurocent extra te investeren in deelblokjes spinazie. Die kun je bevroren in de pan gooien en snel laten ontdooien.

voor 4 studenten:

250 g mager ontbijtspek, in reepjes

1 prei, in dunne ringen

2 teentjes knoflook, fijngehakt

500 g macaroni of andere pasta

1 pak ontdooide diepvriesspinazie of bevroren deelblokjes

200 ml crème fraîche

Zet een anti-aanbakpan op middelhoog vuur en doe er het spek in. Wacht tot het vet begint los te laten en zet dan het vuur wat hoger. Bak de spekjes krokant, voeg als het bijna zover is de prei en knoflook toe en bak een paar minuten mee.

Kook intussen de macaroni volgens de instructies op de verpakking gaar.

Stort de spinazie bij de spekjes in de pan. Bij ontdooide spinazie voeg je meteen de crème fraîche toe en warm je de saus al roerend op om er vervolgens de macaroni door te scheppen. Bij deelblokjes draai je het vuur wat lager en leg je een deksel op de pan tot de spinazie ontdooid is.

Voeg achtereenvolgens de crème fraîche en macaroni toe en warm alles goed door. Proef en maak op smaak met zout en veel versgemalen peper.

    • Janneke Vreugdenhil