Stelios en ik (Stelios en Stelios, dus)

Eigenlijk is Stelios de ideale man. Je weet wel, Stelios, de bedenker van het EasyJet-imperium. Hij heeft veel geld geërfd uit de oliebotenbizz van zijn vader, dat hij in talloze oranje projecten steekt. Met dat geld onderhoudt hij ook nog wat Griekse weesjes (lief!) en half Cyprus (nuttig!). Om toe te voegen aan de glamour, laat hij zijn ingewikkelde Griekse achternaam gewoon achterwege en gaat hij als Stelios door het leven. Goed idee. Ik ga die idiote achternaam van mij ook dumpen. Noem ik me ook Stelios.

Stelios was bij de lancering van EasyCruise, zijn nieuwste oranje ingeving. Een boot die op en neer vaart tussen Amsterdam en Rotterdam. Hij was benaderd door een Nederlandse schipper, vertelde hij. „Na drie seconden wist ik dat ik het moest doen.” Het valt me bij succesvolle zakenmensen op dat ze altijd na drie seconden weten dat ze iets moeten doen.

Voor het interieur werd Jan des Bouvrie ingeschakeld, ‘Jahn’ volgens Stelios, en die besloot na veel interieurvisioenen tot de kleurstelling wit en grijs, met een druppeltje oranje. Stelios vond het briljant. Hij wist niet dat heel Nederland in het wit-grijs leeft vanwege Jahn.

Stelios en ik (Stelios en Stelios, dus) hadden meteen een band. Ik vroeg hem naar de tv-serie die er over de Franse EasyCruise was gemaakt, waarin de meevarende Britten, zoals het Britten op tv betaamt, liederlijk dronken werden en de scheeps-dj dreigden om te brengen. Hij lachte erom. Hilarisch vond hij die serie.

Even later scharrelde ik rond bij de bubbelbaden en de plastic bamboeplanten van Jahn. De liederlijk dronken Britten kon ik er zo bij bedenken. Een probleem: ik kon de hutten niet bekijken, want die waren op slot. Toen trof ik Stelios, die rondhing op de gang. „Wil je mijn hut zien?” vroeg Stelios aan mij (Stelios). „Ja, Stelios”, zei ik. Hij toonde me zijn piepkleine hut. „Alles is wit, dan lijkt het groter”, straalde Stelios. Hij had duidelijk veel geleerd van Jahn. Hij gaf mij de chocolaatjes die op zijn bed lagen en toonde me zijn reistasje. Grappig om te weten dat deze miljardair met slechts één onderbroek op reis gaat.

De enige oranje interieurelementen waren twee reddingsvesten. Ik droomde weg. Een Titanicstorm op de EasyCruise... Stelios en Stelios zijn de enige overlevenden... Samen drijven zij weg, in hun reddingsvestjes... De oranje zonsopgang tegemoet.

    • Aaf Brandt Corstius