Statig centrum, maar ook achterbuurten

Leiden staat bekend om zijn prachtige historische binnenstad, maar de stad kent ook mindere buurten.

Waar vinden de nieuwe studenten straks hun kamer?

11-08-2006, LEIDEN. WIJK DE KOOI. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Het park aan de Leidse Kooilaan ligt er wat troosteloos bij. Een meerkoet zwemt door het parkvijvertje en trekt een streep in het wateroppervlak dat verder groen ziet van de algen. De fontein in de vijver is niet meer dan drie stralen water.

De Kooilaan vormt het hart van de wijk De Kooi, zo genoemd omdat er vroeger een eendenkooi was. Samen met Leiden Noord is het een van de mindere buurten van de stad. Het zijn wijken die contrasteren met het chique Leiden. Het Leiden van de Hooigracht, Rapenburg en de Witte Singel in het historische centrum. De stad met de oudste universiteit van Nederland (1575), waarvan de meeste panden ook in hartje centrum liggen. De stad met een traditie van studentenverenigingen als Minerva, Augustinus en Quintus.

Meer dan 3.500 eerstejaars studenten beginnen volgende maand aan de Universiteit Leiden. Bijna 1.000 nieuwe studenten gaan naar de Hogeschool Leiden. Vaak gaan de studenten ook in de stad op kamers wonen. Zo meldde het Leidsch Dagblad van afgelopen donderdag dat steeds meer hbo-studenten een kamer huren.

Waar komen deze nieuwe studenten terecht? Vinden zij een kamer in een monumentaal pand aan Rapenburg – waar ook huizen van studentenverenigingen staan – of huren ze een paar vierkante meter in een arbeiderswijk?

„Studenten komen eigenlijk overal terecht”, zegt Tamara Laman van studentenhuisvesting SLS Wonen. De organisatie verhuurt ongeveer 40 procent van het totale kameraanbod in Leiden, zo’n 5.500 kamers. „Wel zijn er verschillen aan te geven. Zo hebben we veel panden in de binnenstad. Dat is toch waar Leiden bekend om staat. En we hebben een paar grote complexen aan de rand van de stad, zoals aan de Klikspaanweg.”

Vaak huren studenten die van ver komen eerst een kamer in zo’n grote studentenflat, vertelt Laman. Later verhuizen ze dan door naar de binnenstad. Alhoewel sommige studenten ook bewust de binnenstad mijden. Het zou er te druk en te weinig groen zijn.

SLS Wonen heeft ook woningen in de wijken met sociale woningbouw, maar de stichting verhuurt daar in verhouding minder kamers. De studenten die daar wonen, huren vaak particulier of wonen in bij een hospita.

Terug naar de Kooilaan. Door het park lopen een man en een vrouw. Ze laten de hond uit en wandelen om het betonnen voetbalveldje met vandalismevrije ijzeren doelen. Even voorbij het park is een pleintje met buurtwinkels. Mannen hangen rond de moskee en kopen groenten bij de Turkse winkel. Een vrouw van rond de zestig heeft net haar boodschappen gedaan bij de supermarkt. „Ik zie hier nooit studenten. Ze zullen er best zijn, maar die wonen toch vooral aan de grachten? Ik woon hier al 34 jaar met plezier. Alleen die kroegen hier in de buurt, die moet je niet binnengaan. Daar komen aso’s.”

Meer richting het station, in de St. Aagtenstraat bereidt de kroeg Hut van Ome Henne zich voor op het nieuwe studentenseizoen. Bedrijfsleider Wouter Vermeulen: „Op dinsdag komen hier altijd studenten van een studentenvereniging. Het is sinds jaren al hun vaste avond hier, hoewel dit toch niet echt een studentenbuurt is.” Hoe zou hij Leiden omschrijven? „Studenten, maar ook volksbuurten, dat is Leiden. En ik heb niet het idee dat die twee echt mengen.”

Als vandaag de introductieweek El Cid (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen) begint, krijgt de nieuwe lichting studenten vooral een kijkje in het stadscentrum. Zo’n 1.900 studenten doen mee aan de ‘Totally Leiden’-week, waarvan de bekendste wellicht de Kosovaarse Taïda Pasic is. Zij gaat aan de universiteit rechten studeren. Met de introductieweek krijgen de eerstejaars onder meer een stadswandeling langs de steegjes en grachten. Er wordt een kroegentocht gehouden, een Leidse Cabaretavond en er is een faculteitenochtend.

„Ik woon in het centrum”, zegt Rebecca van Ingen, een van de medewerkers van El Cid. „Ik kom niet zo snel in de volkswijken, ook niet om boodschappen te doen of zo. Het is juist leuk aan Leiden dat het zoveel verschillende kanten heeft. Van corporaal tot alternatief. In het begin heb ik in een kraakpand gewoond. Nu heb ik een kamer in een studentenhuis aan de Hooigracht. Volgens mij kun je in Leiden zo’n beetje overal wonen waar je wilt. Je moet er alleen niet van opkijken als je vijf of zes keer moet hospiteren. Dan kun je juist goed rondkijken.”

Meer informatie op www.leidenuniv.nl en www.elcidweek.nl Uitgaanstips in Leiden staan op www.leidsuitburo.nl en op pagina 28

    • Jessica van Geel