Raketten treffen woonwijk Bagdad

Irakezen inspecteren de schade in een drie verdiepingen tellend gebouw in Bagdad dat gisteren door een raket werd getroffen. Het was onderdeel van een meervoudige aanval op de wijk Zafraniya. Foto Reuters Iraqis inspect the damage inside a building, at the site of multiple attacks in Baghdad August 14, 2006. Death toll from multiple overnight attacks in Baghdad's majority Shi'ite Zaafaraniya district rose to at least 56 with 128 wounded, police sources said. They said the simultaneous attacks included a suicide motorcycle bomber, rockets and a roadside bomb. REUTERS/Namir Noor-Eldeen (IRAQ) REUTERS

Zeker 62 mensen zijn gisteravond gedood toen rebellen een overwegend shi’itische wijk in het zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad binnen enkele uren met negen raketten en twee autobommen troffen.

De raketten werden afgeschoten vanuit een overwegend sunnitische buurt. Ongeveer 140 mensen werden bij de aanslagen gewond, aldus een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Defensie. De schade in de wijk, Zafraniya, is groot. Onder andere is een drie verdiepingen tellend appartementengebouw door een raket getroffen en ingestort.

Het was de bloedigste aanslag in Bagdad sinds 1 juli, toen in de shi’itische sloppenwijk Sadr City 66 mensen werden gedood bij bomontploffing.

Half juni lanceerde de regering van de nieuwe shi’itische premier Nouri al-Maliki het grote veiligheidsplan ‘Samen Voorwaarts’, waaronder tienduizenden Iraakse militairen de hoofdstad zouden pacificeren. Het geweld nam sindsdien alleen maar toe. De autoriteiten lanceerden daarom vorige maand fase 2 van ‘Samen Voorwaarts’, waarvoor 5.000 extra Amerikaanse militairen van Mosul naar Bagdad zijn gestuurd.

In grote lijnen komt de operatie erop neer dat hele buurten worden afgesloten en vervolgens huis voor huis doorzocht. De bijzonderheden zijn geheim. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Defensie zijn de raketten op Zafraniya afgevuurd uit de wijk Dora, waarop de Amerikaans-Iraakse troepen zich juist concentreren.

Een Amerikaanse eenheid hield gisteren bij een inval in het ministerie van Gezondheid zeven lijfwachten van minister Ali al-Shemari aan. De minister is lid van de groep van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr, die er ook een sterke militie op nahoudt. Volgens de Amerikanen was een tip binnengekomen dat „criminelen in legeruniform” zes mensen hadden ontvoerd en naar het ministerie hadden meegevoerd. Naar verluidt had de actie te mogelijk maken met de ontvoering van een hoge sunnitische functionaris, die in juni verdween na een onderhoud met de minister. Shemari brandmerkte de aanhouding van zijn lijfwachten als „provocatie”.

In de rivier de Tigris werden zaterdag 12 lijken gevonden. Alle droegen sporen van marteling. (AP, AFP)