Nobelprijswinnaar Günter Grass was lid van de Waffen SS

Rotterdam. De beroemde Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass heeft veel kritiek geoogst met zijn bekentenis dat hij lid is geweest van de Waffen SS. Grass (78), gezaghebbend criticus van de Duitse verwerking van het nazi-verleden, deed zijn onthulling in een eergisteren gepubliceerd interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

De bekentenis komt kort voor de verschijning van de autobiografie van de auteur, komende maand. Grass, beroemd om zijn in 1959 verschenen roman De blikken trommel, zegt in de FAZ dat hij zich als 15-jarige vrijwillig bij de marine meldde, maar wegens plaatsgebrek werd afgewezen. Twee jaar later zou hij gehoor hebben gegeven aan een oproep van de Waffen SS. Tot nog toe werd aangenomen dat Grass alleen als soldaat had gediend bij het luchtafweergeschut. Grass zegt dat hij destijds niet wist van de dragende rol van de Waffen SS bij de jodenvervolging. Hij meldde zich bij een SS- divisie om aan zijn ouderlijk huis te ”ontsnappen”, aldus Grass. Hij komt nu met zijn bekentenis, omdat ”het er uit moest komen, eindelijk”.

Nobelprijswinnaar Lech Walesa zei tegen Bild dat Grass het ereburgerschap van de Poolse stad Gdansk moet inleveren. ”Na 60 jaar komt deze bekentenis een beetje te laat”, zei historicus Fest tegen Der Spiegel. ”Ik begrijp niet hoe iemand die zichzelf decennialang als morele autoriteit heeft gepresenteerd (...) zoiets kan klaarspelen”, aldus Fest. Schrijver Walter Kempowski en Grass-biograaf Michael Jürgs delen zijn kritiek. Schrijver Martin Walser steunt Grass: ”We moeten hem dankbaar zijn”.