Nederlandse golfers in schaduw van Brit Dyson

De Nederlandse golfers bleven in de schaduw van Simon Dyson. De 28-jarige Engelsman triomfeerde gisteren in het KLM Open in Zandvoort. Hij versloeg op de eerste hole van de noodzakelijke play-off de 35-jarige Australiër Richard Green met een birdie.

De Nederlanders waren op dat moment al lang klaar en al kilometers weg van de Kennemer Golf&Country Club. Geen van de zeventien had meegedaan om de winstpremie van 266.660 euro. Geen van de drie landgenoten in de finalefase van Nederlands belangrijkste golftoernooi kwam ook maar in de buurt van de toptien. Robert-Jan Derksen werd 47ste, amateur Tim Sluiter 53ste, Niels Kraaij eindigde als 66ste.

Tekenend voor het matige niveau van het Nederlandse topgolf was dat de 17-jarige Hattemse scholier Tim Sluiter het meest in de belangstelling stond. De nationale kampioen strokeplay zou zelfs als beste Nederlander zijn geëindigd, vóór alle profs, als hij niet tijdens de laatste vier holes was ingestort. Hij produceerde in de slotfase drie bogeys. „Aan de spanning of de druk lag het niet, wel aan de vermoeidheid”, zei de brutale jongeling. „Jammer dat het zo eindigde. Graag was ik de beste Nederlander geworden. Nu ga ik over anderhalve week in Italië jagen op de Europese amateurtitel.”

Robert-Jan Derksen kon niet anders dan berusten dat hij een zwak toernooi speelde voor eigen publiek, ook al was hij de beste Nederlander. „Het ging zoals het hele seizoen gaat. Ik heb aanvallend gespeeld, maar ik scoorde haast niets. Topsporters gaan door dalen, ik beleef dit jaar zo'n dal. Ik ga er vanuit dat ik mijn kaart behoud voor het nieuwe jaar. Ik blijf ook geloven in mijn werkwijze en moet hopen dat ik het ‘yes-gevoel’ weer vind. Dat je gaat presteren waar je blij van wordt en ‘yes’ roept.”

Derksen sprak deze woorden uren vóór Simon Dyson binnenkwam. De Engelsman was euforisch over zijn overwinning, over Nederland en de steun die hij kreeg van het talrijke publiek. „Dit is de mooiste”, juichte hij, „mooier dan het Indonesische Open dit voorjaar.”

Tot dit jaar presteerde Dyson vooral op de Aziatische Tour. In 2000 won hij daar drie toernooien achter elkaar. In Europa wilde het niet vlotten. Zijn vader zei eind vorig jaar: „Je kunt veel beter als je er meer voor doet. Minder stappen, meer naar de sportschool en nog meer trainen op de golfclub. Dyson: „Ik ging akkoord met als doelstellingen: een zege op de Europese Tour, vier keer in de top tien op de Europese Tour en binnen de top dertig van de seizoensranglijst. Het is allemaal veel beter geworden. Dank zij mijn vader.” (ANP)