Moppentappers én filosofen

White Stripes’ Jack White tourt nu met The Raconteurs.

Met dit rockkwartet maakte hij dit voorjaar debuutalbum Broken Boy Soldiers.

The Raconteurs in New York. Vlnr: Jack Lawrence, Brendan Benson, Patrick Keeler and Jack White Foto AP Music group The Raconteurs are photographed in New York, April , 2006, and are from left Jack Lawrence, Brendan Benson, Patrick Keeler and Jack White. (AP Photo/Jim Cooper) Associated Press

„Aan het eind van de laatste White Stripes-tournee was ik volkomen uitgeput”, verzucht Jack White. „Op een gegeven moment kwam ik dood- en doodmoe van het podium en realiseerde ik me dat ik anderhalf uur lang niet eens de tijd had genomen om tussen de nummers een slokje water te nemen. Voor mijn gezondheid had ik beter een lange vakantie kunnen nemen. Maar ik kan nu eenmaal niet anders, dus ben ik meteen weer muziek gaan maken.”

Zanger/gitarist Jack White legt uit hoe hij zo snel na het laatstverschenen White Stripes-album Get Behind Me Satan (2005) met iets nieuws voor de dag kan komen. Iets heel anders ook, want zijn nieuwe groep The Raconteurs stelt hem in staat zijn hang naar rauwe blues te koppelen aan scherpe, strak gesneden popsongs. Dat laatste is voor een belangrijk deel te danken aan Jacks muziekvriend Brendan Benson (eveneens zanger/gitarist en liedjesschrijver), die het Beatles-achtige popgevoel van zijn briljante soloplaten meebrengt. Samen delen White en Benson hun hang naar de psychedelische jaren zestig en zeventig. Rockkwartet The Raconteurs wordt gecompleteerd door bassist Jack Lawrence en drummer Patrick Keeler, samen ook wel bekend als het garagebluesduo the Greenhornes, dat regelmatig in het voorprogramma van The White Stripes optrad.

Debuutalbum Broken Boy Soldiers van The Raconteurs is een opeenvolging van memorabele popsongs, die op de wat ruigere momenten doen denken aan de bevlogen bluesrock van Led Zeppelin. Het popverleden klinkt er onmiskenbaar in door, van Beatles-koortjes tot psychedelische hardrockcitaten. „We slepen een enorme berg muzikale bagage mee”, beaamt Brendan Benson, „maar dat voelt niet als een last. Het verschil met mijn soloplaten is dat we dit album redelijk spontaan en snel uit de grond gestampt hebben. Jack en ik kunnen het enorm goed met elkaar vinden, juist omdat onze smaken en stijlen zo verschillend zijn. Hij houdt het ruig. Ik heb nog wel eens de neiging om lang te sleutelen aan de structuur van een lied.”

Het is verfrissend dat Jack White, hier wat meer op de achtergrond dan zijn flamboyante verschijning bij het drum- en gitaarduo The White Stripes, nu eindelijk eens met een stuwende bassist en een strakke drummer speelt. „Dat is anders, ja. Als ik samen met Meg (White, drumster van de White Stripes) optreed heb ik de neiging om alles naar me toe te trekken, ook de ritmische ontwikkeling van de songs. Bij The Raconteurs ligt die min of meer vast en kan ik me met de versiering, de details bezig houden. Ik sta beslist veel relaxter op het podium.”

De groepsnaam kozen ze omdat ze elkaar altijd veel te vertellen hebben in de tourbus of in kleedkamers. „Flauwe moppen”, aldus White, nadat hij er één van het type ‘loopt een man over straat…’ heeft opgerateld, „maar ook beschouwingen over de zin van het leven in het algemeen en muziek in het bijzonder”. Een supergroep willen ze beslist niet genoemd worden, want „we zijn net zo klungelig als elk ander beginnend bandje. Natuurlijk nemen we alle vier een hoop ervaring mee, maar daar koop je niks voor als je een heel nieuwe groep begint waarin de bandleden elkaar nog niet voor de volle 100 procent aanvoelen. Voor ons luidt hetzelfde devies als voor elk ander beginnend garagerockbandje: spelen, spelen en nog eens spelen om beter te worden.”

Over het voortbestaan van The White Stripes en de verdere plannen van The Raconteurs worden geen mededelingen gedaan, behalve dat deze band er zoveel lol in heeft dat ze nog wel een tijdje blijft toeren. In Australië bestond al een groep die The Raconteurs heette, vandaar dat ze down under als The Saboteurs de podia zullen afschuimen. Sterren zijn ze daar nog niet, eerder antisterren. Stelt Brendan Benson hem in staat om anoniemer door het leven te gaan? Jack, lachend: „Ik verschuil me achter Brendan en Brendan verschuilt zich achter mij. Het is een rare stoelendans die we opvoeren.”

The Raconteurs: Broken Boy Soldiers V2/Third Man Optreden: zaterdag op Lowlands, 18:45 uur, Grolsch-tentwww.theraconteurs.comwww.lowlands.nl

    • Jan Vollaard