Israël en Hezbollah staken gevechten Olmert: grote zege op Hezbollah

Israeli soldier wave from atop an armored vehicle as they return from southern Lebanon into northern Israel Monday, Aug. 14, 2006. A U.N.-imposed cease-fire went into effect Monday designed to end a month of violence that killed more than 900 people.(AP Photo/Emilio Morenatti) Associated Press

Na meer dan een maand onverwacht hevige strijd tussen Israël en de Libanese beweging Hezbollah is vanochtend om 8 uur lokale tijd het staakt-het-vuren in Libanon en Israël ingegaan.

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah leek vanochtend stand te houden, op een schotenwisseling in zuidelijk Libanon na. Daarbij werd een Hezbollah-strijder gedood. In Noord-Israël kwam enkele uren na het begin van het bestand het verkeer weer op gang. In Kiryat Shmona kregen bewoners opdracht voorlopig in de schuilkelders te blijven. Libanese vluchtelingen gingen op weg naar huis.

Israëlische gevechtsvliegtuigen patrouilleerden boven Libanese havensteden en marineschepen handhaafden de blokkades van Tyrus en Beiroet. In zuidelijk Libanon zijn de afgelopen 72 uur ruim 30.000 Israëlische soldaten gestationeerd. Zij trekken zich terug naarmate het Libanese leger, gesteund door een tot 15.000 man versterkt UNIFIL, de controle in zuidelijk Libanon overneemt.

„Wij trekken ons pas terug als de internationale macht is aangekomen”, aldus chef-staf Halutz vanochtend. Israël zal geen offensieve acties meer uitvoeren, maar behoudt zich het recht voor zich te verdedigen als eenheden worden aangevallen door Hezbollah-strijders. Uit een uitgelekte dagorder blijkt dat Israëlische soldaten niet meer preventief mogen schieten op verdachte bewegingen, maar toestemming moeten vragen.

In zuidelijk Libanon zouden zich nog ongeveer 2.000 gewapende guerrillastrijders bevinden. Israël zegt ruim 500 strijders te hebben gedood. Hoe en wanneer deze Hezbollah-eenheden worden ontwapend is niet duidelijk. In zuidelijk Libanon – het gebied beneden de rivier de Litani – blijven reisrestricties van kracht.

Tot bijna acht uur vanochtend voerde de Israëlische luchtmacht aanvallen uit in Tyrus en Beiroet, de artillerie vuurde vanaf zes uur ’s ochtends tientallen granaten af op doelen in zuidoostelijk Libanon, onder andere bij Bint Jbail. Tijdens het grondoffensief van de laatste drie dagen kwamen 28 Israëlische soldaten om het leven. Het aantal gedode Israëlische militairen kwam daardoor op 117.

Nadat zaterdag de Libanese regering de VN-bestandsresolutie had goedgekeurd, stemde de Israëlische regering gisteren in met het diplomatieke resultaat van intens overleg en hoog spel. Oud-minister van Defensie Mofaz, nu minister van Transport, onthield zich van stemming. De opdracht vrijdag om het grondoffensief te uit te breiden, was bedoeld om de druk op de VN-Veiligheidsraad op te voeren en de best mogelijke eindposities in zuidelijk Libanon te veroveren.

Vervolg BESTAND: pagina 5

BESTAND

Olmert: grote zege op Hezbollah

Vervolg van pagina 1

Premier Olmert zei dat zijn land een grote overwinning heeft geboekt op Hezbollah. Volgens de premier is de positie van Hezbollah nationaal en internationaal drastisch gereduceerd. Hezbollah zelf claimt echter ook de overwinning. Olmert verdedigt zich vandaag in de Knesset tegen een stortvloed aan kritiek op zijn beleid.

De bevelhebber van het Noordelijk Commando, generaal-majoor Udi Adam, noemde de VN-resolutie een document „met veel gaten’’. De Israëlische legerleiding is ontevreden over de uitkomst van de 33 dagen durende oorlog en had eerder willen beginnen met een grootschalig grondoffensief.

De twee op 12 juli ontvoerde soldaten zijn nog in handen van Hezbollah. Minister Livni van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat zij alleen via een politiek akkoord vrij zullen komen. Dat is in Israël opgevat als bereidheid van de regering om tot een gevangenen ruil met Hezbollah te komen. Tot zover onze correspondent.

Uit Beiroet meldt Wilfried Bossier: In de haven van de Zuid-Libanese stad Tyrus is een schip gelost met 200 ton hulpgoederen van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC). Het gaat vooral om bloem voor de bakkerijen in het zuiden dat al een hele tijd van brood verstoken is, en ook 50 ton stookolie, bedoeld voor de broodovens en voor de stroomgeneratoren van de ziekenhuizen. Vanochtend vertrokken verder twee konvooien met 24 vrachtwagens met voedsel en medicijnen vanuit Sidon naar Tyrus. De konvooien zijn georganiseerd door de Verenigde Naties. Volgens de VN-coördinator in Beiroet kunnen er na het ingaan van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah „geen verboden zones meer in Libanon zijn”.

Volgens de woordvoerder van het ICRC, Roland Huguenin, is nog geen stookolie geleverd in het Najem-ziekenhuis van Tyrus, waar de toestand ook voor het weekeinde al kritiek was. Gisteren werd Tyrus opnieuw zwaar gebombardeerd. Vlakbij het Najem-ziekenhuis werden vroeg in de ochtend een benzinestation en een flatgebouw getroffen. De rook zorgden voor ernstige problemen in het ziekenhuis waar zich naast de 21 patiënten en de 30 personeelsleden ook nog 53 families ophouden, vluchtelingen uit de zwaar getroffen dorpen in de heuvels rond Tyrus.