Impasse Ooijer zorgt voor onrust

PSV leek alle belangrijke spelers te kunnen behouden. André Ooijer heeft echter nu zijn zinnen gezet op een transfer.

André Ooijer verdedigde gisteren in de Amsterdam Arena niet de kleuren van zijn werkgever PSV, maar zou zich vanmiddag wel melden bij het Oranje van Marco van Basten. Bij datzelfde Nederlands elftal speelde de centrumverdediger zich de voorbije zomer in de kijker van verschillende clubs, waaronder Blackburn Rovers. De 32-jarige Ooijer heeft zijn zinnen gezet op een overgang naar de Premier League. Om een breuk te forceren met PSV meldde hij zich vorige week ziek. Vooralsnog werkt die tactiek niet. De clubleiding weigert hem voor de geboden anderhalf miljoen euro te verkopen. Een onderhoud tussen de club en de speler heeft de lucht wat geklaard, maar een oplossing is nog niet gevonden.

PSV dacht deze zomer een grote winst te hebben behaald door het tegengaan van een leegloop van de selectie. Zo tekende doelman Gomes al snel bij, werd Phillip Cocu overgehaald zijn carrière met nog een seizoen te verlengen, kon Alex nog een jaar worden behouden en blijft ook Jefferson Farfán voor de titelverdediger spelen. De nieuwe coach Ronald Koeman zou alleen een nieuwe kracht als de Mexicaanse verdediger Carlos Salcido in hoeven passen. Na twee seizoenen waarin PSV leeg werd gekocht, zou de selectie verder kunnen groeien. Als de grote favoriet voor de titel zou Koeman aan het seizoen beginnen.

PSV ziet in Ooijer ook één van de bepalende spelers. De club wilde zijn contract openbreken, maar kwam niet tot een overeenstemming. Nu zijn verbintenis aan het einde van dit seizoen afloopt, trekken andere clubs aan hem. Twee weken voor het internationale transfertermijn sluit, wil PSV best zaken doen, maar dan voor niet veel minder dan de contractueel vastgestelde afkoopsom van vijf miljoen euro. Dit tot woede van Ooijer en diens zaakwaarnemer Sigi Lens.

Met een eventueel vertrek van international Ooijer dreigt de balans in het elftal van PSV wreed verstoord te worden. De toeschouwers in de Arena kregen wat dat betreft gisteravond een voorproefje te zien. Koeman koos in de strijd om de Johan Cruijff Schaal voor Timmy Simons als vervanger voor Ooijer. Dat bleek geen gelukkige keuze. Al na zeven minuten kon Ajax scoren na een verdedigingsfout. En daarbij werd het door Guus Hiddink gebouwde blok op het middenveld met Phillip Cocu en Simons uit elkaar gehaald. De sterke wisselwerking tussen die laatste twee was vorig seizoen voor Hiddink reden om de geblesseerde Ooijer een aantal wedstrijden te vervangen door Eric Addo. De Ghanees, die in 1999 voor zo’n zes miljoen euro overkwam van Club Brugge, heeft de verwachtingen nooit waar kunnen maken. Addo kwam tien minuten voor tijd in het veld voor de moegestreden Cocu.

Koeman noemde zijn aanvoerder ook als een mogelijk alternatief voor de positie van Ooijer naast Alex. Als Ooijer toch vertrekt moet de club vrijwel direct op zoek naar een vervanger. Vraag is of PSV dan kiest voor een centrale verdediger – de club beschikt verder over Manuel Da Costa en Michael Reiziger – of een middenvelder. „Daarin moeten we keuzes maken”, stelde Koeman in de Arena. „Achterin heb ik het liefst een speler die er direct staat. Het zal moeilijk worden om hem direct uit het buitenland te halen.” Een Nederlands alternatief (Joris Mathijsen) is echter voor een paar miljoen euro niet te koop.

    • Koen Greven