Howard trekt immigratiewet in

De Australische premier John Howard heeft vandaag het wetsvoorstel om asielzoekers die per boot arriveren naar detentiekampen buiten Australië te sturen ingetrokken. Eén senator van zijn centrumrechtse coalitie zou vandaag tegen het voorstel stemmen, waardoor er geen meerderheid in de Senaat zou zijn.

Met de wet wilde de regering onderscheid maken tussen asielzoekers die per vliegtuig en hen die per boot het Australische vasteland bereiken. Bootvluchtelingen zouden worden overgebracht naar een door Australië gefinancierd kamp in Nauru, een ministaatje (21 km2) 2.800 kilometer ten noordoosten van Australië, waardoor Australië zijn handen van hen af had kunnen trekken.

Het voorstel was opgesteld na een diplomatieke rel met Indonesië eerder dit jaar. Jakarta riep tijdelijk zijn ambassadeur uit Canberra terug toen Australië 42 bootvluchtelingen uit de opstandige Indonesische provincie Papoea asiel verleende. Indonesië was woedend over de implicatie van mensenrechtenschendingen in Papoea, waar sinds dertig jaar een sluimerende onafhankelijkheidsstrijd woedt. Volgens oppositiepartij Labor is het voorstel vooral opgesteld om de Indonesische regering tevreden te stemmen.

„Ik geloofde in deze wet. Dat doe ik nog steeds [..]”, zei Howard vandaag. Een tweede senator van de Liberale Partij wilde alleen instemmen als volgens Howard „onwerkbare en onacceptabele” amendementen werden goedgekeurd.

Deze weerstand binnen de coalitie is een van de grootste tegenslagen voor Howard sinds hij tien jaar geleden premier werd. Bij zijn laatste twee verkiezingscampagnes was detentie van illegalen een belangrijk thema. Vorige week stemden drie Liberale parlementariërs met de oppositie mee toen het wetsvoorstel werd behandeld in het Huis van Afgevaardigden.

De premier zei vandaag niet te weten hoe Indonesië deze beslissing zal interpreteren. „Dat is een secundaire overweging”, zei hij. „Deze wet is niet ontworpen om een vinkje in Jakarta te krijgen.” (AP, Reuters)