Hevige gevechten in Libanon

Voorafgaand aan het staakt-het-vuren dat vanochtend om zeven uur Nederlandse tijd zou zijn ingegaan, werd er zwaar gevochten tussen strijders van Hezbollah en Israëlische grondtroepen in het zuiden van Libanon. Israëlische vliegtuigen bombardeerden gisteren meer dan 50 dorpen en steden waarbij volgens Libanon zeker vijftien mensen omkwamen. Hezbollah vuurde het grootste aantal raketten op Israël af sinds het begin van de oorlog. Meer dan 250 raketten kwamen neer op dorpen in steden in Noord-Israël. Daarbij werd een man gedood en raakten 91 mensen gewond.

Terwijl de gevechten in alle hevigheid voortduurden, stemde het Israëlische kabinet gisteren in met de resolutie die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdag goedkeurde en waarin opgeroepen wordt tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden tussen Israël en Hezbollah. Zaterdag keurde het Libanese kabinet de VN-resolutie goed. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, herhaalde het standpunt dat Israël zijn troepen pas terugtrekt als de internationale vredesmissie aankomt in Libanon. Dat kan volgens de VN nog zeker tien dagen duren. De leider van Hezbollah stemde zaterdag in met de VN-resolutie maar zei dat zijn guerrilla’s het recht behielden om Israëlische soldaten in Libanon te bestrijden. Zaterdag was met 28 gedode soldaten de dodelijkste dag voor het Israëlische leger sinds het begin van de oorlog. Onder hen bevindt zich Uri Grossman, de zoon van de Israëlische schrijver David Grossman. Israël breidde vóór de resolutie het offensief uit tot 30.000 soldaten. (Reuters)

VN-resolutie: pagina 6