‘Het zou leuk zijn als meer mensen de studie kenden’

NAAM: Alexander Luthra LEEFTIJD: 21 jaar STUDIE: Talen en Culturen van India en Tibet in Leiden, derdejaars AANTAL MEDESTUDENTEN: 30 (op de hele studie)

NAAM:Alexander Luthra

LEEFTIJD:21 jaar

STUDIE:Talen en Culturen van India en Tibet in Leiden, derdejaars

AANTAL MEDESTUDENTEN:30 (op de hele studie)

„Ik vond deze studie in een hoekje van een voorlichtingsfolder en het klonk spannend. Ik was geïnteresseerd in oosterse religies en mantra’s.

Zonder voorbereidingen ben ik er ingesprongen. In het eerste jaar kregen we vooral veel talen. Hindi, Tamil, klassiek Tibetaans en de oude taal Sanskriet. Die laatste is nog veel ouder dan Grieks en Latijn en wordt vooral in rituelen gebruikt. In een enkel dorpje spreken ze het nog.

Inmiddels leg ik me daar vooral op toe. Sanskriet is een fantastische taal. Het woord voor vogel is bijvoorbeeld letterlijk: ‘geboren uit een ei’. Dat is toch mooi?

Ik weet nog niet zeker wat ik er mee ga doen. Ik zou onderzoek naar het Sanskriet kunnen blijven doen, maar correspondent worden in India lijkt me ook een geweldige baan. Daarom volg ik nu bijvakken journalistiek.

Ik heb gemerkt dat wat je studeert in deze tijden vaak niet veel uitmaakt voor het vak dat je uiteindelijk gaat beoefenen. Bedrijven zoeken een bijzonder profiel, ze leiden zelf wel op. Dan kan ik maar beter zorgen dat mijn studie leuk is. Op dit moment kan ik mijn kennis al gebruiken voor het vrijwilligerswerk dat ik doe voor de Art of Living Foundation.

Mijn jaar bestaat geloof ik uit maar een stuk of vier mensen. Dat is leuk, omdat je natuurlijk veel aandacht krijgt van de docenten. Nadeel is wel dat je bizar weinig mensen leert kennen op je studie. Je werkt altijd samen met dezelfde studiegenoten.

Het zou leuk zijn als meer mensen wisten over mijn studie, ik zou het zonde vinden als hij door gebrek aan animo moest verdwijnen. Zeker nu Azië economisch in opmars is, vind ik het belangrijk dat we ook les krijgen over de religie en antropologie van de streek.”

De website van de studie ‘Talen en Culturen van India en Tibet’: instituutkern.leidenuniv.nl, klikken op ‘Opleiding India & Tibet’ in de linkerkolom

    • Janna Laeven