Het restaurant op het strand

Afgelopen weekend even naar het strand in New Jersey, een uur rijden ten zuiden van Manhattan (maar wel uitzicht op de skyline). In de buurt ligt strandtent Seagull’s Nest. Je kiest er voor een ham- of een cheeseburger. Het had zo Katwijk of Scheveningen kunnen zijn. Vlak voor zonsondergang nam een man in een overhemd

hetshirt.jpgAfgelopen weekend even naar het strand in New Jersey, een uur rijden ten zuiden van Manhattan (maar wel uitzicht op de skyline).

In de buurt ligt strandtent Seagull’s Nest. Je kiest er voor een ham- of een cheeseburger. Het had zo Katwijk of Scheveningen kunnen zijn.

Vlak voor zonsondergang nam een man in een overhemd met daarop het Vrijheidsbeeld, de Twin Towers en de Amerikaanse vlag het woord. Al 22 jaar, zo zei hij, „dus nog voor het uitbreken van de Golfoorlog”, houdt dit restaurant een salute the sun-ceremonie. Dus ook vanavond.

En daar kwamen ze, de veteranen met ‘POW-MIA‘ op hun uniform en een vlag in de hand. Iedereen moest opstaan, elkaars hand vasthouden en meezingen. Proud to be an American was het, een populair country-lied dat een nieuw officieus volkslied aan het worden is.

Enkele regels:
And I’m proud to be an American,
where at least I know I’m free.
And I wont forget the men who died,
who gave that right to me

Luister hier naar een fragment.

godblessfoto.jpgDaarna volgde nog het God bless America. Ook droeg een van de veteranen een gedicht voor. Zijn zoon was net heelhuids thuisgekomen uit Irak. De timing was perfect: de zon verdween achter de horizon toen de laatste tranen van de bezoekers van het restaurant op het strand waren opgedroogd.

Kijk hier naar het ‘God bless America’-filmpje in QuickTime. Klik hier om QuickTime te downloaden.

    • Freek Staps