Groot-Brittannië: 25 antiterreuronderzoeken

In Groot-Brittannië lopen op dit moment circa vijfentwintig afzonderlijke onderzoeken naar terroristische activiteiten. Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken, John Reid, gisteren gezegd naar aanleiding van berichtgeving over de verijdelde aanslagen op transatlantische vluchten. Tot de vorige week opgepakte verdachten behoort volgens Britse krant The Sunday Times ook de leider van Al-Qaeda in Groot-Brittannië.

Reid reageerde tegenover de BBC op een mediabericht dat spreekt van „tot twee dozijn” anti-terreuronderzoeken in Groot-Brittannië. Gevraagd of dit aantal juist is, zei Reid: „Ik ga geen exact cijfer bevestigen, maar ik zou niet ontkennen dat dat het aantal grote complotten is waar we naar proberen te kijken.”

Reid herhaalde ook eerdere claims van de Britse politie, dat „ten minste vier grote aanslagen” zijn voorkomen sinds vier jonge moslims in juli vorig jaar bommen lieten afgaan in het openbaar vervoer in Londen.

De minister zei ook dat de Britse regering denkt dat Al-Qaeda al in het jaar 2000, dus voor ‘9/11’, een aanslag plande in Groot-Brittannië.

De krant The Sunday Times meldde gisteren dat een van de verdachten die vastzitten de Britse leider van terreurnetwerk Al-Qaeda is. De verdachte, wiens naam niet wordt vermeld, zou niet alleen betrokken zijn geweest bij de vorige week verijdelde aanslagen op een aantal vluchten naar de Verenigde Staten, maar ook bij tal van andere terreurcomplotten in de afgelopen jaren. Het bericht beroept zich op bronnen bij de inlichtingendienst MI5 en het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De politie in Groot-Brittannië heeft gisteren 22 van de 23 arrestanten verhoord. De politie heeft geen details over de verhoren bekendgemaakt. De verdachten zijn de eersten die vastzitten onder de recentelijk ingevoerde, extra strenge anti-terrorismewetgeving in Groot-Brittannië. Die geeft de politie de bevoegdheid terreurverdachten tot 28 dagen vast te houden zonder aanklacht.