Geert Wilders krijgt e-mails van mensen die hem haten of bewonderen

Geert Wilders wordt vaak met de dood bedreigd. Maar hij krijgt ook e-mails van mensen die hem hun stem beloven. „U spreekt de taal recht uit mijn hart.”

Tweede-Kamerlid Geert Wilders (rechts)

Tweede-Kamerlid Geert Wilders (Groep Wilders) vindt het vervelend om lang te praten over de doodsbedreigingen die hij krijgt per e-mail. Niet alleen omdat die dreigementen nu al bijna twee jaar lang bepalen hoe hij moet leven – hij wordt zwaar beveiligd – of omdat hij nog steeds schrikt van de teksten („Ongelovige hond, onze grote slag gaan we heel binnenkort slaan, namelijk jouw onthoofding”, uit een e-mail van een paar weken geleden). Geert Wilders vindt het óók vervelend om erover te praten omdat het mensen afschrikt die zich misschien willen aanmelden als vrijwilliger voor zijn nieuwe partij, de Partij voor de Vrijheid.

Vorig jaar, nadat Wilders ondergedoken had gezeten na de moord op Theo van Gogh, kreeg hij weinig van die aanmeldingen. Nu weer wel, en Wilders – die weinig geld heeft voor zijn verkiezingscampagne – heeft die actieve steun hard nodig, zegt hij.

Er zijn ook mensen die hem per e-mail hun stem beloven bij de verkiezingen van 22 november, zoals eind juli een vrouw uit de Achterhoek die, schrijft ze, al eens een steen door haar ruit kreeg om wat ze vindt van de verloedering in Nederland. De vrouw, in opleiding tot beveiliger, is getrouwd met een „licht gehandicapte man, zwaar SP’er, die dagelijks de resultaten van de ‘lieve jeugd’ mag ervaren”.

Wat die resultaten precies zijn, schrijft ze niet. Ze laat Wilders in haar e-mail wel heel precies weten wat er volgens haar zou moeten gebeuren met de ‘hangjeugd in dure auto’s’ in haar buurt: „Tuchtscholen voor wie niet luisteren wil, ontmoediging van sociale zekerheden voor wie zijn school niet afmaakt: wil je niet leren, ga dan maar werken of laat de ouders zelf betalen voor hun kroost.” En met draaideurcriminelen: „Heropvoeding van dat gespuis.”

De vrouw, die eerder op de VVD stemde, is nu voor Geert Wilders. „U spreekt de taal recht uit mijn hart, zeker waar het gaat om buitenlanders, en de vunzige pedo partij. Die zou verboden moeten worden. Wat is het volgende aan vulgariteit waar we mee geconfronteerd worden? De verkrachterspartij?”

De verloedering heeft blijkbaar het hoogtepunt nog niet bereikt, schrijft ze ook. „Het wordt tijd dat er aan de rem wordt getrokken en Nederland weer echt Nederland wordt, zonder excessen, opvang – met fluwelen handschoentjes – van buitenlandse raddraaiers.” Die moeten, vindt ze, „linea recta” worden teruggestuurd naar hun eigen land. „Wij hoeven toch niet met elkaar op te draaien voor zulke praktijken? Laten we eerst onze eigen kinderen en kleinkinderen een perspectief bieden. Niets aanpassen hier in ons eigen land aan een stel vreemdelingen. Als wij in het buitenland komen, verwachten we ook niet dat iedereen Nederlands spreekt. Waarom dan andersom wel?”

Veel van wat de vrouw schrijft, antwoordt Geert Wilders een paar dagen later, is hem „uit het hart gegrepen”: „Je moet haast wel blind zijn om de verloedering in Nederland niet te zien toenemen en je daaraan dood te ergeren – van het toestaan van een pedopartij die sex met minderjarigen propageert tot een slap immigratie- en integratiebeleid, taakstraffen voor criminelen en een schandalige behandeling van ouderen in veel verzorgingshuizen.”

Wilders zal er alles aan doen, belooft hij, om daar verandering in te brengen. Zijn partij wil een Nederland waar het weer „prettig en veilig wonen is”. De politieke elite „van de SP tot de VVD” denkt volgens Wilders alleen aan de eigen machtspositie. „Het oplossen van de problemen zoals u ze treffend benoemt, komt voor hen op de tweede plaats.” Voor de partij van Wilders niet. „Politieke partijen vinden hun bestaansrecht niet in hun eigen machtsbehoud, maar in het opkomen voor burgers en het oplossen van hun problemen. Dat doe je nou eenmaal niet door vooral veel te praten en dan nog om de hete brij heen te wandelen ook.”

Wilders noemt het „enorm triest” dat de vrouw een steen door de ruit kreeg, omdat ze „uitkwam” voor haar mening. „Dat toont eens te meer aan hoe de normen en waarden in onze samenleving verloederen en hoe nodig het is om daar verandering in aan te brengen. Ik hoop daar samen met u en vele anderen na 22 november aan te mogen bijdragen.”

In september moet de vrouw examen doen voor haar opleiding tot beveiliger. Wilders wenst haar veel succes. „En veel groeten aan uw man.”

Dit is het zesde deel van een serie.Eerdere afleveringen zijn te lezen op www.nrc.nl.

    • Petra de Koning