Frans-Engelse trifle

Nodig:250 g aardbeien200 g jonge rabarber4 plakjes cake250 ml slagroom100 g witte chocola5 eetl. poedersuiker

Gegeten in een restaurant in Granville in Normandië dat druk wordt bezocht door Engelsen, een nagerecht dat aan de Engelse ‘trifle’ doet denken. In Frankrijk gebruikte de kok voor deze ‘trifle’ voor 4 personen de zeer geurige en smaakrijke gariguette-aardbeien die geen korrel suiker nodig hebben om lekker te worden. Op de Franse markt en in winkels wordt de naam van het ras van de verschillende soorten aardbeien vermeld. Om hier een voorbeeld aan te nemen.

Bereiding: snijd de schoongemaakte rabarber in stukjes. Doe de stukjes met 3 eetlepels poedersuiker en circa 4 eetlepels water in een pan en kook de rabarber in ongeveer 15 minuten op een laag vuur gaar. Voeg eventueel wat extra water toe om aanbranden te voorkomen. Laat de rabarber vooral niet te nat worden. Laat de gare rabarber afkoelen. Proef of er nog wat suiker aan moet worden toegevoegd. Breek de chocola die van goede kwaliteit dient te zijn in stukjes. Verwarm in een steelpan de slagroom en roer de stukjes chocola erdoor. Neem de pan van het vuur als de chocola gesmolten is. Laat het mengsel afkoelen.

Klop met een handmixer deze chocola-room tot het een stevige, maar niet al te stijve consistentie heeft. Verkruimel de plakjes cake en verdeel de kruimels over vier glazen of wijde coupes of leg ze op de bodem van een grote glazen schaal. Maak de aardbeien schoon en snijd in stukjes. Houd vier mooie aardbeien met het groene kroontje eraan apart. Bestrooi de stukjes aardbei met de overgebleven poedersuiker en laat even intrekken. Hollandse aardbeien kunnen vaak wat extra suiker gebruiken.

Schep op de laag cake een laagje rabarber. Schep op deze laag een laagje aardbeien. Op de aardbeien komt een laagje slagroom, waarop weer een laag rabarber komt. Ga zo door tot de ingrediënten zijn gebruikt. De bovenste laag bestaat uit slagroom. Garneer de ‘trifle’ met een hele aardbei. Tip voor een variatie: vervang de cake door een verse, rulle ontbijtkoek die door een echte bakker is gemaakt.

Anne Scheepmaker

Morgen: hazelnotentaart.

    • Anne Scheepmaker