Florencio is renners van naam te snel af

Xavier Florencio verraste zaterdag de grote namen in de Clasica San Sebastian. Niet Denis Mentsjov, Iban Mayo of Carlos Sastre maar een onbekende Spaanse wielrenner van het Franse Bouygues won de ProTour-wedstrijd in de Baskische havenstad San Sebastian.

De beklimming van de Jaizkibel was net als vorig jaar, toen de eveneens minder bekende Spanjaard Constantino Zaballa won, geen scherprechter in een weinig boeiende koers. Dat had wel gekund maar de kopgroep, bestaande uit de Russische Raborenner Mentsjov en de Spanjaarden Sastre (CSC) en Mayo (Euskaltel), hield niet stand tegen het jagende peloton. Een groep van ongeveer vijftig renners sprintte uiteindelijk in San Sebastian om de overwinning in de enige Spaanse klassieker op de wielerkalender. Florencio klopte daarin de Italiaan Garzelli (Liquigas) en de Kazach Kasjetsjkin (Astana). Beste Nederlander was Raborenner Theo Eltink. Hij werd veertiende.

Voor Florencio was het pas de tweede overwinning in zijn loopbaan als beroepsrenner die begon in 2001 bij Once, onder de vleugels van de inmiddels door een dopingaffaire in opspraak geraakte ploegleider Manolo Saiz. In zijn tweede jaar won hij een rit in de Ronde van de Toekomst. „Ik ben net zo verbaasd als ieder ander dat ik de sprint van deze groep win”, zei de 26-jarige renner. „Het was een chaotische laatste kilometer en ik ben de sprint vroeg aangegaan. Het was zwaar maar ik hield het vol tot de streep.”

Lang zag het er naar uit dat drie vluchters om de zege in de Noord-Spaanse stad gingen strijden. Mentsjov maakte van het drietal veruit de sterkste indruk. Zijn aflossingen waren zo hard dat Sastre en Mayo amper konden volgen. Achter het drietal, dat nooit verder wegliep dan een kleine halve minuut, werd de achtervolging geleid door de ploegen Astana, met de Kazachstaanse kopman Alexander Vinokoerov) en Caisse d'Epargne, met de spaanse kopman Alejandro Valverde. Vier kilometer voor de finish was de aanval voorbij en konden de rappe finishers – topsprinters ontbraken in de Clasica – hun positie innemen.

Onder hen Alejandro Valverde, die zijn rentree maakte na een val in de Ronde van Frankrijk. Valverde brak begin juli op weg naar Valkenburg zijn sleutelbeen en richt zich nu op het najaar. „Florencio won verdiend en knap. Hij verraste ons met zijn aanval”, zei de kopman van Caisse d’Epargne die achtste werd. „Gezien mijn tegenslag ben ik tevreden met dit resultaat.” (ANP)