Ethiopië vreest voor islamisering Somalië

Mogadishu. Ethiopië heeft gewaarschuwd dat de overgangsregering in buurland Somalië dreigt te worden gemarginaliseerd door de groeiende macht van de islamitische rechtbanken in het land. Het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde zaterdag dat veel macht binnen de rechtbanken in handen is van ”terroristische” elementen. De rechtbanken hebben hun invloed flink uitgebreid sinds zij in juni de macht in de Somalische hoofdstad Mogadishu overnamen. De Verenigde Staten beschuldigen de islamitische rechtbanken ervan onderdak te bieden aan Al-Qaeda. De International Crisis Group, een non-gouvernementele organisatie, stelt in een vrijdag gepubliceerd rapport dat de anti-terreur-activiteiten van de VS de jihad-beweging juist hebben gestimuleerd en van Somalië het ”grootste potentiële toevluchtsoord van Al-Qaeda in Afrika” hebben gemaakt.