Een ‘goddelijke overwinning’ voor Hezbollah

Hezbollahwoordvoerder Moussawi heeft weinig vertrouwen in het staakt-het-vuren. Maar veel shi’itische vluchtelingen uit Zuid-Libanon zijn meteen op weg gegaan naar hun woningen.

Het is nu drie uur rustig, na het ingaan van het staakt-het-vuren. Maar de woordvoerder van de Libanese shi’itische organisatie Hezbollah in Beiroet heeft er geen vertrouwen in dat het zo blijft. „Wij zijn op onze hoede”, zegt Ibrahim al-Moussawi, hoofd internationale berichtgeving bij Hezbollahs tv-omroep Al-Manar.

Hezbollahleider Nasrallah heeft de desbetreffende bestandsresolutie van de Verenigde Naties zaterdag met bedenkingen aanvaard. Moussawi legt uit: „Wat we zien is geen alomvattend en geloofwaardig bestand. Voor ons is dit geen staakt-het-vuren omdat het Israëlische leger voortdurend het Libanese luchtruim blijft schenden. Hun troepen bezetten nog altijd een deel van het land. De Israëlische aanvallen zullen voortduren, ook al zeggen hun politieke leiders dat zij zich aan de resolutie en het staakt-het-vuren zullen houden.”

En wat doen jullie? „Hezbollah is een verzetsbeweging, en wij zullen reageren op wat de Israëliërs doen; als zij aanvallen zullen wij die aanvallen krachtig beantwoorden.”

In zijn jongste waarschuwing met strooibiljetten, die vannacht gedropt werden over het centrum van Beiroet, waarschuwt het Israëlische leger de Libanezen dat het ondanks het staakt-het-vuren zal terugslaan als het aangevallen wordt vanuit Libanon. De Beiroetse bevolking wordt tegelijk opgeroepen af te rekenen met Hezbollah dat volgens de waarschuwing al het geweld van de afgelopen vier weken heeft veroorzaakt met zijn terroristische aanslagen.

Voor Moussawi is dit opnieuw een van de manieren waarop Israël de burgerbevolking al weken terroriseert. Het ziet er volgens hem dan ook niet goed uit. „Wij hopen dat het Libanese leger nu snel in het zuiden van Libanon posities inneemt, want zolang de Israëlische soldaten in ons land blijven zullen wij hen blijven aanvallen. Ook als ze alleen maar blijven zitten waar ze nu zijn, krijg je een toestand zoals voor dit conflict rond de Shebaa Farms”, het stukje door Israël bezet gebied dat Hezbollah gebruikt om zijn strijdmacht te legitimeren.

„Wij willen ons aan het staakt-het-vuren houden, maar het moet wel duidelijk zijn dat dat alleen kan voor zover zij onze burgerbevolking niet langer aanvallen. Doen ze dat toch, dan slaan wij terug, met alles wat we hebben.”

Langs de uitvalsweg vanuit het centrum van de hoofdstad naar het zuiden komt een stroom voertuigen op gang vol shi’itische vluchtelingen uit het zuiden die terug naar huis willen – duizenden auto’s volgeladen met huisraad. De inzittenden zijn in feeststemming. Ze drinken frisdrank en maken toeterend duidelijk hoe blij ze zijn. Op het kruispunt bij de Koeweitse ambassade staat een aantal campagnewagens van de Hezbollah versierd met de gele vlaggen van de ‘Partij van God’. Militanten van Hezbollah delen een kleurenposter van hun leider Nasrallah uit aan de voorbijtrekkende shi’itische families waarop vermeld staat dat dit een goddelijke overwinning is. Hier en daar wordt in de shi’itische voorsteden van Beiroet ook al een schaap geslacht om de ‘overwinning’ te vieren.

„Ze hebben gewonnen, kijk maar, de kranten worden vandaag gratis uitgedeeld”, zegt Hassan al-Khalil, 45 en vader van drie kinderen. Hij is directeur van een gymnasium. „Israël heeft een klap in het gezicht gekregen.En ik ben blij dat er geen bommen meer vallen, maar ik vertrouw het niet helemaal. Als je met Israël te maken hebt weet je dat het beter is niet te geloven wat ze zeggen. Alleen het verzet [Hezbollah] beschermt ons”, aldus Hassan.

Ook de arts Ali W. neemt het op voor Hezbollah. „Kijk maar wat ze hier in de wijk Shiyyeh en in de Dahieh, waar Hezbollah zijn hoofdkwartier heeft, gisteren en vanmorgen nog hebben aangericht, de Israëlische piloten.” Hij is vooral boos op de Europeanen. „De mensen geloven niet meer in jullie mooie woorden en democratische idealen. Dat de VS en de Europese Unie dit hebben laten gebeuren is een schande”, zegt hij.

Maar niet alle Libanezen zijn onversneden pro-Hezbollah. In de christelijke wijk Ashrafiya vertelt Jeanne Antabeh dat ze de toestand heel wankel vindt. „Het gevaar komt van allebei de kanten. Maar ik verwijt vooral Israël dat zij dit hebben bestaan.”

Christine Chamoun, die een parfumerie uitbaat, verwijt allereerst de Libanese regering dat ze te zwak was om dit geweld te voorkomen. Ze vindt verder dat Hezbollah schuld treft; Israël heeft dit conflict volgens haar niet gezocht. „Maar ik ben een Libanese christen en ik geloof ook niet in de eerlijkheid van de Israëliërs. Ik heb nu meer respect voor Hezbollah dan voor Israël.”

    • Wilfried Bossier