Een gebreide muts met kabel

De bontmuts Foto AFP AFP

Nederlanders zijn van nature geen hoeden-, en zelfs geen mutsendragers. En dat is raar. Want het waait en regent hier constant. Amerikanen die ons land bezoeken, vinden het vreemd dat wij in de winter rustig op de fiets gaan zitten met nat haar, zonder enige hoofdbedekking. Ga maar eens naar Amerika, daar lopen ze al vanaf de vroege herfst met mutsjes op hun kop. (En dan wel weer met een korte broek en sandalen eronder, Amerikanen hebben heel goede circulatie in hun voeten en benen, denk ik altijd.)

Moeten we onze stylingtips dan van de Amerikanen krijgen, hoor ik je denken? Nee, maar hoeden en mutsen – nou ja, mutsjes – zijn natuurlijk altijd chiquer dan een verwaaid hoofd met rode konen. ‘Zonder hoeden zou er geen beschaving zijn,’ orakelde Christian Dior al. En die is Frans.

Het is te hopen dat het een koude winter wordt, want het wordt de winter van de bontmuts. Voor mannen en vrouwen. Misschien heb je nog een mottig exemplaar liggen, van een reisje naar een ex-Sovjetland, en anders moet je even bij de legerdump langs. Het handige aan een bontmuts is dat hij je hoofd warm houdt. Het onhandige is dat hij je hoofd écht warm (kookpunt) houdt, en dat er een klamme massa haar onder te voorschijn komt als je hem afdoet.

Zijn er andere mogelijkheden, voor mensen die van zichzelf al een redelijk heet hoofd hebben? Het sympathiekst vind ik de gebreide, zachte witte mutsen voor vrouwen van Burberry Prorsum. Met een mooie kabel erin. (Die mutsen zijn trouwens niet na te breien, vertelde mijn breigoeroe me, want de kabels zijn veel te complex.) Sorry, mannen, jullie moeten van Burberry een veel te strak, donkerblauw, wollen mutsje op. Zoiets wat je droeg toen je vier was.

Voor wie hoofdbedekking niet ziet als iets praktisch, maar puur als een statement, is er het gelakte bolhoedje (van Chanel, maar je kunt natuurlijk zelf ook een bolhoed beitsen) of, voor de man, de maffiahoed. Let op! Deze hoed staat niet bij een typisch Nederlands hoofd. Dan zie je er namelijk uit alsof je aan het carnaval meedoet, of uitgenodigd bent voor een ‘pimp en ho-feest’. Voor vrouwen die echt de hoogten der mode willen beklimmen, is een sluiertje een must. Een sluiertje dat het hele gezicht bedekt, zelfs. Dat heeft Ann Demeulemeester bedacht.

Eén goed nieuwtje over de hoofddeksels: die afschuwelijke truckerspetten verdwijnen nu in ieder geval uit beeld.

De herfst komt eraan, tijd voor nieuwe kleding. Maar wat moet je aantrekken? En wat vooral niet? In een korte serie onthult nrc.next de trends voor het komende seizoen, van top tot teen.

    • Aaf Brandt Corstius