De gouverneur krijgt een laptop cadeau

Wat is er de afgelopen week gebeurd in en rondom de Nederlandse missie in Afghanistan? Een patrouille te voet trof een opslagplaats aan met onderdelen voor bermbommen.

Twee weken na het begin van ISAF-3, de NAVO-operatie in het zuiden van Afghanistan waaraan ook Nederlandse troepen deelnemen, lijkt de opzet al te moeten worden gewijzigd. Volgens een woordvoerder van ISAF-commandant David Richards, Toby Jackman, „zullen sommige ISAF-soldaten worden vervangen door Afghaanse soldaten, op statisch verdedigbare posities”, aldus het Franse persbureau AFP. De woordvoerder van de Britse generaal gaf niet aan om welke posities het hierbij zou gaan – in principe gaat het om heel Zuid-Afghanistan, of mogelijk ook daarbuiten. Nu al is van de ongeveer 21.000 ISAF-militairen die in heel Afghanistan zijn gelegerd, ongeveer de helft in Zuid-Afghanistan gestationeerd.

Meest nijpend is de situatie in de provincie Helmand, waar de Britten al weken achtereen vrijwel dagelijks slag leveren met de Talibaan om de controle over enkele kleinere plaatsen. Operatie ‘Snakebite’, waarvoor 500 militairen waren aangevoerd en die tien uur duurde, had begin vorige week ten doel om bij een van die plaatsjes, Musa Qala, een beslissing te forceren. Maandag meldden de Britten hun overwinning, maar er blijkt ook een Britse ISAF-militair bij te zijn gesneuveld. Bij vergissing doodden Britse militairen een Afghaanse politieagent, die ze voor een tegenstander hielden. Helmand is van groot belang voor Talibaan en andere gewapende groeperingen door de inkomsten van de papavervelden. De provincie heeft een open grens met Pakistan, vanwaar de Talibaan versterkingen aanvoeren.

De andere ISAF-III-militair die deze week sneuvelde, was een Canadees op de weg van Pakistan naar Kandahar, nabij de plaats Spin Boldak. Vrijdag reed daar een Toyota Corolla in op een Canadees militair konvooi en ontplofte. De andere twee ISAF3-doden deze week, een Brit en een Canadees, kwamen om bij ongevallen.

Wie vrijdag het weekoverzicht van het Nederlandse ministerie van Defensie las, zou niet onmiddellijk op de gedachte komen dat Afghanistan zijn gewelddadigste periode sinds 2001 doormaakt. De Nederlanders zijn in de provincie Uruzgan begonnen met voetpatrouilles vanuit hun bases. In Deh Rawood boekten ze daarbij een opmerkelijk succes: een geheime wapenopslagplaats werd gevonden, vol met materialen waarbij IED’s (Improvised Explosive Devices) vervaardigd kunnen worden, de gevreesde bermbommen. De enige gevechtshandeling waarvan het ministerie in Den Haag deze week melding maakte betrof assistentie van twee Nederlandse Apache-helikopters aan Canadese troepen, ergens in de provincie Kandahar. De Nederlanders merkten dat een groep strijders die Canadezen onder vuur namen, versterkingen lieten aanrukken, en namen deze vervolgens onder vuur met 30-mm-geschut.

De Nederlanders in Uruzgan houden zich thans vooral bezig met de ‘versterking van lokale veiligheidsstructuren’, heet het in het weekoverzicht, zonder nadere bijzonderheden. De website van de NAVO meldt, dat gouverneur Munib van Uruzgan een laptop-computer cadeau heeft gekregen, die moet dienen voor contacten met zijn medewerkers en de ISAF-militairen. Ook Munibs medewerkers krijgen computerles. Als zij slagen voor hun computerexamen mogen ze de laptop houden.

De website van de Amerikaanse luchtmacht meldt dat donderdag nabij Tarin Kowt Franse Mirage-straaljagers luchtsteun hebben verleend aan „coalitietroepen in contact met anticoalitiestrijders” – teken dat ook na het begin van ISAF in Uruzgan de Operation Enduring Freedom doorgaat. Dinsdag gaven ook Britse Harriers close air support nabij Tarin Kowt, en zaterdag schoot een Amerikaanse B-1B daar te hulp.

Tegenover de kalme benadering van Nederlandse zijde staat de opmerking van ISAF-commandant Richards dat een situatie als thans in Zuid-Afghanistan voordoet, niet meer is vertoond sinds de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig. Richards omschreef tegenover de BBC het gewapend conflict als „persistent low-level dirty fighting” (hardnekkige, smerige gevechten met lage intensiteit). Er zijn meer helikopters nodig, zei Richards – over zijn plannen voor het hergroeperen van militairen sprak diens woordvoerder pas later.

    • Raymond van den Boogaard