D80: Nikon’s slimme cameramix

Digitaal fotograferen is – als je het een beetje serieus aanpakt – een dure hobby. Toestellen worden immers niet goedkoper, maar wel steeds beter. En wie wil er nou niet bijblijven? Wie vorig jaar een Nikon D70s spiegelreflexcamera (SLR) kocht, was helemaal het mannetje. Maar ja, vanaf volgende maand ligt de D80 in de winkel:

hebbuh16aug.jpgDigitaal fotograferen is - als je het een beetje serieus aanpakt - een dure hobby. Toestellen worden immers niet goedkoper, maar wel steeds beter. En wie wil er nou niet bijblijven? Wie vorig jaar een Nikon D70s spiegelreflexcamera (SLR) kocht, was helemaal het mannetje. Maar ja, vanaf volgende maand ligt de D80 in de winkel: 10,2 megapixel, 2,5 inch lcd-scherm, beeldbewerking in de camera, een sluitertijd tot 1/4000 seconde, autofocus op 11 plekken… probeer dan nog maar eens je portemonnee op z’n plek te houden. Met de D80 mikt Nikon op prosumers; serieuze hobbyisten die het geen probleem vinden om 1.000 of 1.400 euro (toestel inclusief lens) op de toonbank te leggen. De camera is een slimme mix van Nikons instapmodel SLR, de D50, en de professionele D200. Foto’s worden weliswaar opgeslagen op SD-kaartjes (een erfenis van de D50), maar de image processing is weer gebaseerd op die van de sjieke D200. Op dpreview.com is een akelig nauwkeurige vooruitblik te lezen waarin elk detail van dit 565 gram zware toestel wordt belicht.
Ongetwijfeld zal een grote groep prosumers hun laatste resten vakantiegeld bij elkaar harken om een D80 aan te schaffen. Dat moeten ze vooral doen. Een troost voor diegenen die zich deze prachtige camera niet kunnen veroorloven: de oude D70s zal er, nieuw en tweedehands, een stuk betaalbaarder door worden.
    • Marc Hijink