Bulgaarse pas is zeer in trek

Tienduizenden Macedoniërs en Moldaviërs proberen een Bulgaars paspoort te bemachtigen. Bulgarije wordt, als alles goed gaat, op 1 januari lid van de EU, en dan is het prettig een Bulgaarse pas te hebben. Hij biedt een bewegingsvrijheid die de Moldaviërs en de Macedoniërs nu niet hebben. Het aanvragen van visa voor EU-landen is een ware marteling: het duurt lang, is lastig en een visum kost veel geld.

In 2001 vroegen 5.495 staatsburgers uit Macedonië, Moldavië, Rusland, Israël, Oekraïne en Servië het Bulgaarse staatsburgerschap aan. In 2004 waren het er 29.493. Sinds 2001 zijn 20.000 buitenlanders Bulgaars staatsburger geworden en op een positief besluit over hun aanvraag wachten inmiddels meer dan vijftigduizend mensen. Vorig jaar werden 2.425 Macedoniërs en 2.455 Moldaviërs Bulgaars staatsburger. Bulgarije verlangt niet van hen dat ze hun oorspronkelijke nationaliteit opgeven.

De Moldaviërs en Oekraïeners die een Bulgaarse pas aanvragen maken deel uit van de Bulgaarse minderheid in Bessarabië, het gebied dat voor een deel bestaat uit de huidige republiek Moldavië en dat voor de rest bij Oekraïne hoort. Sinds 1991 zijn 20.000 Bessarabische Bulgaren naar Bulgarije geëmigreerd. De Bulgaarse minderheid in Moldavië telt rond tachtigduizend zielen.

Voor de Macedoniërs ligt de zaak delicater. Volgens de Bulgaren bestaan Macedoniërs helemaal niet: Macedoniërs, zo vinden ze, zijn eigenlijk Bulgaren die geen eigen taal maar een Bulgaars dialect spreken. In Macedonië (en vroeger in Joegoslavië, toen dat nog bestond) denkt men daar heel anders over. Overigens weerhield in 1991 de ontkenning van een Macedonische identiteit de Bulgaarse regering er niet van als eerste het onafhankelijke Macedonië te erkennen.

De niet-erkenning van die Macedonische identiteit maakt het nu voor de Macedoniërs wel makkelijk een Bulgaarse pas te krijgen. In Macedonië kwam het onlangs tot een schandaal toen bekend werd dat Ljubco Georgievski, de nationalistische ex-premier van Macedonië, een Bulgaarse pas heeft aangevraagd.

Voor Moldavisch (Roemeens) sprekende Moldaviërs is een Roemeense pas begerenswaardig. Geschat wordt dat de helft van de bevolking van Moldavië inmiddels een Roemeense pas heeft. Ook Roemenië hoopt op 1 januari EU-lid te worden. (AFP)