Bouwers: te weinig huizen met tuin

Er dreigt een groot tekort aan nieuwbouwwoningen met tuin. Van de 18.000 nieuwe woningen die te koop staan, is slechts 45 procent een woning met tuin, terwijl naar deze woonvorm veel meer vraag is. En het aantal nieuwe huizen met tuinen neemt de komende tijd verder. Dit blijkt uit de Thermometer Koopwoningen van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.

Veel gemeenten hebben, volgens de NVB, plannen om hun dorp of stad te herstructureren en kiezen daarbij in hoofdzaak voor appartementen. Huizen met een tuin worden niet chic gevonden of sluiten in de visie van de gemeentebestuurders niet meer aan bij het streven naar meer stedelijke allure. Hierdoor is er voor de consument bijna geen keuze meer aan geschikte eengezinswoningen. Gelijktijdig dreigt een overschot aan appartementen.

De rapportage over de koopwoningenmarkt maakt duidelijk dat de opgaande lijn die in 2005 is ingezet dit jaar wordt doorgetrokken. Zo verkochten de gezamenlijke woningbouwers en ontwikkelaars in de eerste helft van dit jaar volgens de cijfers van de garantie-instituten 23.000 woningen, 7 procent meer dan het jaar ervoor. Voor heel 2006 verwacht de NVB een verkoop van ruim 45.000 woningen.

Deze stijging heeft alles te maken met het toenemend consumentenvertrouwen door de groei van de economie in combinatie met de lage hypotheekrente. Zelfs de rentestijging van 3,9 procent eind 2005 naar 4,7 procent deze zomer is soepel in de markt opgevangen, aldus de NVB.

Met een gemiddelde verkoopprijs van 270.000 euro (ruim 2 procent meer dan in 2005) is het voor starters weer moeilijker geworden om een woning in de nieuwbouw te bemachtigen.