‘Bij de Russen is het perspectief anders’

De Russische boksers zijn bezig met een inhaalslag. Arnold Vanderlyde over het geheim van hun succes.

De Russische bokser Oleg Maskaev stootte zaterdagavond de laatste Amerikaanse houder van een wereldtitel van de troon. Maskaev (37) won van Rasim Rahman, die in de twaalfde ronde onderuit ging. Hierdoor zijn alle titels in het zwaargewicht (WBC, WBO, WBA en IBF) in handen van boksers die geboren zijn in de voormalige Sovjet-Unie. Arnold Vanderlyde (43), de beste Nederlandse amateurbokser aller tijden, is niet verbaasd over de opmars.

Hoe valt dit Russische succes te verklaren?

„Dit is een proces van jaren geweest. De Russen hebben een echte sportcultuur en weten nu ook hoe je sporters groot kunt maken. Bij het laatste WK (in China, red) werden er in de elf gewichtsklassen liefst negen Russen kampioen. Dat zegt genoeg, denk ik. Er wordt ook veel geld in sport gepompt. Kijk maar naar het voetbal en de atletiek. Ik ben ervan overtuigd dat de Russen ook in mijn tijd hadden kunnen domineren. Het communistische systeem hield dat tegen. In Cuba geldt dat nog steeds; daar worden sporters tegengehouden om profbokser te worden. In Rusland mocht je wel amateurbokser zijn, maar professional kon je niet worden. Amerika heeft jarenlang zitten slapen. Ze dachten vast dat het wel los zou lopen. Ze hebben veel terrein verloren.”

Kun je de Russische aanpak eens beschrijven?

„Discipline. Dat vooral. Verder trainen ze veel op technische en tactische vaardigheden. Ook mentale hardheid vormt een belangrijk onderdeel. Sport geeft macht, geld en onafhankelijkheid. Dat is iets wat wij in het Westen niet meer kennen. Daar is het perspectief anders. In Rusland is sport een middel om uit de shit te komen, om aan de armoede te ontkomen.”

Volg je het boksen nog?

„Ja, leuk dat je me belt, want tegenwoordig verdiep ik me met mijn partner in de bewegingsleer. Ik krijg vooral een bevestiging van wat ik al wist, maar het is daardoor niet minder interessant. Ik mail nog veelvuldig met mijn oud-trainer Frits Sdunck. We zijn bezig met de bond om binnenkort te gaan trainen in Rusland en trainingsinformatie in te winnen.”