Beleggers eisen opsplitsing Ahold

Twee grote aandeelhouders eisen van supermarktbedrijf Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, C1000 en Etos, dat het alle Amerikaanse activiteiten verkoopt. Ruim 70 procent van de omzet (vorig jaar 44,5 miljard euro) boekt Ahold in de VS.

De Britse vermogensbeheerder Centaurus en het Amerikaanse Paulson hebben vanochtend in een verklaring laten weten dat ze bij het management van Ahold aandringen op betere prestaties. Ze schrijven dat „drastische strategische actie nodig is om aandeelhouderswaarde te vergroten”.

Ze stellen dat ze nu ongeveer 6,4 procent van de aandelen Ahold bezitten. In juni lieten ze al weten dat het management van Ahold beter moet presteren. Toen hadden ze een belang van 3,5 procent. Ze kondigen aan de komende tijd andere beleggers te benaderen om hun wens te realiseren.

Centaurus en Paulson stellen dat opsplitsing de waarde van het aandeel zou verhogen van 7,14 euro, de slotkoers van afgelopen vrijdag, tot 9 euro. Rond het middaguur was de koers van het aandeel op de Amsterdamse beurs met 4 procent gestegen naar 7,41 euro.

Beide partijen hebben nog niet gesproken met de leiding van Ahold over hun ideeën, stellen zowel de grootaandeelhouders als de woordvoerder van Ahold. Verder onthoudt het supermarktconcern zich van commentaar.

Centaurus en Paulson beweren dat de aandelenkoers van Ahold wordt gedrukt doordat groothandel (US Foodservice) en supermarkten in één bedrijf zitten. „Dat vermindert de aandeelhouderswaarde en beperkt het groeipotentieel van de afzonderlijke bedrijfsonderdelen”, schrijven zij. Ahold zou het Amerikaanse deel moeten verkopen. „Ahold moet een puur Europese detailhandelaar worden.”

De Britse zakenkrant The Business schreef gisteren dat Centaurus en Paulson een groep investeerders aanvoeren die een bod voorbereiden om heel Ahold te kopen. Beide partijen drongen dit jaar al aan op een beursexit van industrieel conglomeraat Stork en bezitten nu 20 procent van dat bedrijf.

Bij uitgever VNU mondde druk van aandeelhouders om de koers te wijzigen uit in een overname door buitenlandse investeerders. Die kochten dit jaar onder andere ook het kabelnetwerk van Essent en de chipdivisie van Philips.

Bonus Ahold: pagina 10