Bekentenis schokt Roemenen

Boekarest, 14 aug. Een Roemeense organisatie die ijvert voor het openen van de dossiers van de Securitate, de vroegere geheime politie van het communistische bewind, heeft een voormalige minister haar onderscheidingen afgenomen. Mona Musca, minister van Cultuur in 2005 en een van de leiders van de liberale partij, heeft toegegeven in 1977, toen ze les gaf aan de universiteit van Timisoara, een schriftelijke belofte aan de Securitate te hebben gedaan. Ze beloofde de geheime dienst gegevens door te geven over buitenlandse studenten die ”onvriendelijk” oordeelden over Roemenië. Ze biechtte dat onlangs op, en zei erbij dat het bespioneren van de studenten ”een kwestie van nationale veiligheid” was, ”heel normaal voor die tijd”. De erkenning schokte veel Roemenen, die Musca kennen als een uitgesproken voorstander van democratische hervormingen. De Timisoara Vereniging is zo kwaad dat ze alle onderscheidingen voor Musca intrekt.