Baby-grachtenconcert aan het IJ

In Amsterdam opende

dit weekend het Grachtenfestival, met 166 concerten voor oud en heel jong. Nieuw dit jaar: een muzikale workshop voor baby’s.

De workshop voor honkytonk: gemoedelijke hippieharemsfeer (Foto Maarten van Haaff) babyconcert ihkv het Grachtenfestival, 13 aug 2006, foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Mischa Spel

Het Grachtenfestival heeft dit jaar voor het eerst zijn terrein uitgebreid naar de oevers van het IJ. Voor ouders met baby’s blijkt het een uitkomst. Al voor tienen staat de parkeerplaats in Amsterdam Noord, pal tegenover het Centraal Station, vol met auto’s, buggy’s en luiertassen. En natuurlijk zijn er bakfietsen, véél bakfietsen.

Wie een baby heeft en cultureel is geïnteresseerd, is deze zondagochtend afgekomen op de festivalworkshop honkytonkbaby’s. Niet geschikt voor zuigelingen tot zes maanden – in het programmaboek ‘schootbaby’s’ genoemd – want voor hen zijn er komend weekend concerten door pianist Ivo Janssen, die in de balzaal van de burgemeestersambtwoning letterlijk nieuwe oren wint voor Bach. Voor oudere kinderen zijn er peutermonumentenconcerten (‘stilzitten hoeft niet’ is er het motto), of ‘gewone’ kinderconcerten.

Het Grachtenfestival begon twee jaar geleden met de babyconcerten, en heeft er veel succes mee. Onderzoek toonde aan dat baby’s rustig worden van barokmuziek, dat Mozart de prille intelligentie prikkelt en dat zelfs het simpelste liedje ook pasgeborenen al in een gunstige stemming kan brengen. Dus waarom wachten met concertbezoek tot de kleuterleeftijd?

De workshop honkytonkbaby’s is gepland in een tent naast het Shellgebouw. Door de Perzische tapijten op de vloer en de blote voeten van de montere muzikale peuterleidsters, hangt er een gemoedelijke hippieharemsfeer. Ouders ploffen neer, baby’s kijken duimzuigend met een lege blik voor zich uit.

Maar dat is de bedoeling niet; er moet worden gemusiceerd. De muziekleidsters – in het dagelijks leven verantwoordelijk voor een programma van de muziekschool Amsterdam dat kinderen in buurthuizen ook met muziek in contact moet brengen – delen korreleitjes, sambaballen, schellenstaven en guiro’s uit. Maar eigenlijk is het gros van de aanwezige baby’s nog wat erg klein voor de ludieke beweeg- en zingspelletjes.

Hoewel: peuter Minke heeft duidelijk schik in het zich verstoppen achter de rug van pappa, baby Benthe steekt de handjes in de lucht bij het liedje ,,1,2,3,4,5,6,7 – waar zijn jullie tenen gebleven?” en in de kring danst een losgeslagen driejarige tussen de rondkruipende vaders met fotocamera’s.

De leidsters hebben maar één kapitale denkfout gemaakt: de workshop eindigt met het inleveren van de rammelspeeltjes. En dát vinden baby’s van deze leeftijd een zeer slecht idee.

Grachtenfestval: t/m 19/9 aan de Amsterdamse grachten en in het Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. Meer informatie over kinderconcerten, reguliere concerten, architectuurwandelingen en -rondvaarten op www.grachtenfestival.nl

    • Mischa Spel