Amerikaanse miljardair koopt Villa voor 93 mln

De Amerikaanse miljardair Randy Lerner heeft de Engelse voetbalclub Aston Villa voor een bedrag van 62,6 miljoen Engelse pond (ongeveer 93 miljoen euro) in handen gekregen. De club uit de Premier League meldde de overname vanochtend.

Lerner heeft de deal gesloten via zijn bedrijf Reform Acquisitions Ltd. Hij kondigde aan dat Aston Villa vanaf nu weer gaat meedoen om de prijzen, zowel in Engeland als in Europa: „De club heeft een rijke geschiedenis en een gepassioneerde aanhang”, zei hij.

De overname betekent dat voorzitter Doug Ellis opstapt. Ellis was sinds 1982 eigenaar van de club. De man die ook voorzitter van Villa was in de periode 1968-1975, deed de club een jaar geleden in de verkoop. Het gemak waarmee hij trainers ontsloeg, leverde hem de bijnaam ‘Deadly Doug’ op, Dodelijke Doug.

Twee weken geleden stelde hij bij Aston Villa Martin O’Neill als manager aan, als opvolger van david O’Leary. O’Neill (Leicester, Celtic) krijgt nu de gelegenheid om nog voor 31 augustus, de dag waarop de transfermarkt sluit, nieuwe aankopen te doen.

De nieuwe eigenaar, Lerner, is in de Verenigde Staten ook eigenaar van de Cleveland Browns, een van de meest historierijke clubs in het American Football.

Vorig jaar ontstond er opschudding in Engeland toen de Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer Manchester United kocht. De fans van de club waren bang dat Glazer, ook eigenaar van een team in het American Footbal (Tampa Bay Buccaneers), meer geïnteresseerd was in het verdienen van geld dan in de sportieve prestaties van de roemrijke club. (AP)