Ajax wint ook zonder Huntelaar

Ajax deelt in officieuze opening van het seizoen aan PSV psychologisch tikje uit.

Met doelpunt van Sneijder als het mooiste moment.

Meer dan een psychologisch tikje deelde Ajax door het winnen van de Johan Cruijff Schaal niet uit aan PSV. Zowel de ploeg uit Amsterdam als die uit Eindhoven beschouwde de strijd om de Nederlandse Supercup vooral als de laatste test voordat volgend weekend de competitie begint. Ajax is vlak voor de aanvang van het seizoen net iets verder dan de titelverdediger. Op zich logisch, omdat de formatie van Henk ten Cate afgelopen woensdag al een serieuze ontmoeting in de derde voorronde van de Champions League tegen FC Kopenhagen achter de rug heeft. Verder zegt de 3-1 zege van Ajax weinig over de krachtsverhoudingen tussen de twee titelkandidaten. Vorig seizoen won Ajax ook de Johan Cruijff Schaal in een duel met PSV, maar deed de ploeg geen moment mee in de strijd om het kampioenschap.

In de bijna uitverkochte Arena speelden beide ploegen alsof het een oefenwedstrijd betrof. De thuisclub was net iets scherper in de duels en won verdiend de eerste prijs van het seizoen. Na zeven minuten leidde Ryan Babel – die de voorkeur kreeg boven aankoop Kenneth Perez – met een wippertje de openingstreffer in. De Spanjaard Gabri verlengde de bal op Mauro Rosales die Oscar Moens kansloos liet. Vier minuten na rust maakte Phillip Cocu gelijk na een door Maarten Stekelenburg losgelaten kopbal van Mika Väyrynen. Twintig minuten voor tijd maakten invaller Perez en Wesley Sneijder het verschil voor Ajax. Het afstandsschot van Sneijder was het mooiste moment van de verder weinig verheffende wedstrijd om de schaal die al jaren niet meer door de naamgever zelf wordt uitgereikt.

Met de komst van Ten Cate weten de spelers en het publiek in elk geval wel waar ze aan toe zijn. Dit seizoen zijn er weinig discussies over de te volgen tactiek te verwachten. Na de onrustige periode onder de ontslagen Danny Blind heeft de Amsterdamse clubleiding met Ten Cate gekozen voor een oefenmeester die aanvallend voetbal met drie spitsen voorstaat. In vergelijking met vorig seizoen is Ajax veel beter in balans. Ervaren krachten als Jaap Stam, Gabri en Kenneth Perez zorgen ervoor dat de hiërarchie in de kleedkamer is veranderd. Dat zou de ontwikkeling van spelers als Wesley Sneijder, Hedwiges Maduro en John Heitinga ook ten goede moeten komen. De laatste twee begonnen gisteren op de bank.

Na een voorbereiding van vijf weken is het vertrouwen bij Ajax redelijk groot. Tegen PSV bleek de ploeg ook zonder de geschorste Klaas-Jan Huntelaar te kunnen scoren. Babel maakte aan de linkerkant een sterke indruk. Het talent van Jong Oranje zou het liefste centrumspits spelen, maar hij lijkt zich bij Ajax te moeten richten op een plaats op de vleugels. De komende tijd zal blijken of hij de concurrentiestrijd met Perez kan winnen. Verder zullen Heitinga en nieuweling George Ogararu uitmaken wie rechtsback wordt.

De enige nieuweling in de basisformatie van PSV-coach Ronald Koeman is linkerverdediger Carlos Salcido. Michael Lamey krijgt voorlopig de voorkeur aan de rechterkant van de defensie. Grootste winst voor de landskampioen is het aanblijven van doelman Gomes (gisteren geschorst), verdediger Alex en aanvaller Jefferson Farfán geweest. Komende weken zal nog moeten blijken of PSV André Ooijer kan behouden. De centrale verdediger meldde zich vorige week ziek om een transfer naar Blackburn Rovers af te dwingen. In het duel om de Johan Cruijff Schaal nam Timmy Simons de plek van Ooijer over. Maar een vertrek van de international zou toch een flinke tegenvaller betekenen voor Koeman. Met name in de Champions League is de hij bijna onmisbaar. Voor de competitie heeft PSV verder vervangers als Manuel da Costa (overgenomen van het Franse Nancy) en Eric Addo achter de hand.

Koeman heeft zich bij PSV als doel gesteld kampioen te worden met aantrekkelijk voetbal. De club uit Eindhoven veroverde de afgelopen tien seizoenen zes keer de titel, maar met name in de voorbije jaren onder succescoach Guus Hiddink werd er zelden sprankelend gevoetbald. Koeman trad tegen Ajax met drie spitsen aan. Jan Vennegoor of Hesselink mocht het ‘in de punt’ van de aanval proberen. Farfán en Arouna Koné moesten het tegen hun natuur in op de vleugels proberen. Een succes was de 4-3-3-formatie nog niet. Koeman had zich vooraf al ingedekt door de strijd om de Cruijff Schaal een oefenduel te noemen. Winnaar Ten Cate was daarentegen blij met „onze eerste prijs”.

    • Koen Greven