Ajax degelijker, PSV mist agressie

De Latijns-Amerikaanse voetballers Carlos Salcido (links, PSV) en Mauro Rosales (rechts, Ajax) met elkaar in duel. De Mexicaan Salcido begint aan zijn eerste seizoen bij PSV, de Argentijn Rosales maakte vorig seizoen zijn debuut bij Ajax. Foto Bas Czerwinski Fel duel tussen PSV’er Carlos Salcido en Ajacied Mauro Rosales. Foto Bas Czerwinski 13-08-2006, AMSTERDAM. JOHAN CRUIJFF SCHAAL, AJAX - PSV. MAURO ROSALES IN DUEL MET CARLOS SALCIDO. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

In de kleedkamer van Ajax vloeide champagne. De verovering van de Johan Cruijff Schaal, die sportief gezien zo weinig waarde heeft dat zelfs de naamgever al jarenlang schittert door afwezigheid, werd gevierd als een echte prijs. Misschien had de uitbundigheid ook een andere reden. Net als vorig seizoen versloeg Ajax rivaal PSV bij de seizoensouverture. Toen gaf dat geen enkele indicatie voor de latere krachtsverhoudingen. PSV werd met vlag en wimpel kampioen en Ajax eindigde in de reguliere competitie als vierde, op 24 punten.

Nu valt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te voorspellen dat de club uit de Arena de zomermaanden heeft benut om een forse inhaalslag te maken. Ajax heeft alleen al door de komst van Jaap Stam, uitblinker in het duel om de Johan Cruijff Schaal, aan degelijkheid gewonnen. Op het middenveld is de Spaanse aanwinst Gabri (oud-FC Barcelona) geen speler van geniale ingevingen, maar wel een voetballer die rust brengt. En voorin kan Kenneth Perez, als hij zijn draai heeft gevonden en vertrouwen krijgt van trainer Henk ten Cate, voor meer creativiteit zorgen.

Zet daar tegenover het gegeven dat PSV dit seizoen attractiever wil voetballen – hetgeen ongetwijfeld met puntenverlies gepaard zal gaan – en de voorspelling lijkt niet al te gewaagd dat de spanning in de top van eredivisie dit seizoen zal toenemen. Al moet Ajax zich niet rijk rekenen na de 3-1 overwinning van gisteravond. De ploeg van Ten Cate staat dankzij de voorronden van de Champions League al enige tijd op scherp, terwijl PSV zich een wat rustiger voorbereiding op het seizoen heeft gegund.

Ronald Koeman, die de zware taak heeft om zijn voorganger Guus Hiddink te doen vergeten, is nog op zoek naar de juiste formatie. Hij kon gisteren niet beschikken over centrale verdediger André Ooijer die om privé-redenen zaterdag niet trainde. De centrale verdediger heeft de strijdbijl met zijn werkgever begraven maar is nog steeds uit op een overstap naar Blackburn Rovers, in Engeland.

Koeman koos er gisteravond voor Timmy Simons als centrale verdediger op te stellen. Dat pakte verkeerd uit. Niet alleen bleek de Belg geen versterking voor de laatste linie, hij werd ook nog eens op het middenveld gemist. Koeman was gisteren bij zijn terugkeer in de Arena na zijn ontslag in februari 2005 overigens weer even kritisch in zijn analyses als bij Ajax. „We hebben op bepaalde momenten slecht verdedigd”, zei de oud-international. „Ik vond ook dat we wat agressie misten.”

Koeman wil PSV minder berekenend laten spelen. Maar misschien haalde Hiddink wel het maximale uit deze ploeg door zo te opereren. Zoals hij dat bij Ajax deed, neemt Koeman het 4-3-3-systeem als uitgangspunt. Gisteren speelden Arouna Koné en Jefferson Farfán (vorig seizoen goed voor 21 doelpunten in 31 competitiewedstrijden) op de flanken. Jan Vennegoor of Hesselink rommelde wat aan als centrumspits, maar Thomas Vermaelen en Jaap Stam waren hem over de grond en in de lucht bijna altijd de baas. Mogelijk zet Koeman zijn principes nog overboord. Koné en Farfán kunnen een gevaarlijk tandem vormen in een 4-4-2-systeem. Voor de flanken beschikt hij dan met Jason Culina (gisteren geschorst), Ibrahim Afellay en DaMarcus Beasley (geblesseerd) over genoeg eventuele hangende vleugelaanvallers. „Ik heb vele mogelijkheden”, zei Koeman.

Dat geldt ook voor zijn collega Henk ten Cate die precies heeft gekregen wat zijn voorganger Danny Blind miste: evenwicht en routine. Aankoop Perez (oud-AZ) voldeed in zijn ogen de laatste weken niet op de linksbuitenpositie waarvoor hij is gehaald, dus begon de Deen op de bank. Ryan Babel was zijn vervanger. De nieuwe centrumspits van Jong Oranje, die de naar het ‘grote Oranje’ gepromoveerde Klaas-Jan Huntelaar zal vervangen, had een paar aardige momenten. Zo bereikte hij in de zevende minuut met een boogballetje Gabri die voorgaf waarna Mauro Rosales het eerste doelpunt maakte. Pas in de tweede helft deed PSV wat terug. Cocu scoorde na een inzet van Väyrynen en een corner van Farfán. Twintig minuten later nam Ajax weer een voorsprong toen PSV probeerde de beslissing te forceren. Bij zijn eerste balcontact schoot invaller Perez de bal in het net. De schoonheidsprijs was voor Wesley Sneijder die vanaf de linkerflank opstoomde en de bal feilloos in de kruising schoot.

Aanvoerder Jaap Stam nam vervolgens zijn eerste trofee met Ajax in ontvangst. „Elke prijs die achter je naam komt te staan is mooi”, sprak de routinier. „Of die nu in Engeland, Italië of Nederland is gewonnen. Dit geeft vertrouwen voor het nieuwe seizoen en dat heeft een voetballer nodig.”

ooijer:pagina 12

Ajax 3 PSV 1

Ruststand 1-0. 7. Rosales, 49. Cocu 1-1, 69. Perez 2-1, 82. Sneijder 3-1. Schds: Temmink. Tsch: 42.716.

    • Erik Oudshoorn