7 redenen om thuis te blijven

1 Aankleden

Reddingsjurk

”Wat zijn de vrouwen groot / wat zijn de vrouwen groot / Laatst lag ik op het strand / Ik denk: daar ligt een rondvaartboot”, zong Jeroen van Merwijk in 1999. Dat idee - zo lijkt het - heeft de Londense ontwerper Yael Mer letterlijk genomen. Ook deze jurk maakt niet echt slank. Sterker nog, je lijkt wel een reddingsboei. Maar dat heeft een functie. Yael Mer liet zich inspireren door de orkaan Katrina in New Orleans, schrijft hij op zijn website. In slappe toestand is het ontwerp een rode rok. Geen bijzondere, maar je kunt er gerust mee op een feestje verschijnen. Breken de dijken door, of word je verast door een vloedgolf, dan biedt deze Canoe Dress uitkomst. In opgeblazen toestand is de jurk een kano, sterk genoeg om een volwassen vrouw te dragen. De Belgische ontwerper Anna de Gersem ontwierp vorig jaar overigens bijna dezelfde rok, de Life Dress. Die verandert niet in een boot, maar klapt omhoog rondom je hoofd. ”Het creëert een private ruimte”, aldus De Gersem. Voor in ”de trein, tram, luchthaven of zelfs in een klaslokaal”, als je omgeving je even te veel wordt. (LN)

Op www.yaelmer.com en [br/]www.annamariacornelia.com [br/]

2 Geschiedenis

Villa Historica

Nederlanders in het Cuba van Astro is een van de onderwerpen in de zevende aflevering van Villa Historica. Ze gingen er in de jaren zeventig en tachtig heen om te werken op de rietsuikerplantages. Zo ook David Barnouw, voormalig voorzitter van het solidariteitscomité Cuba. Samen met Villa Historica blikt hij terug op die tijd. Andere onderwerpen: de oprichting van de Weight Watchers en de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië .

Ned.1, 22.30-23.00u.[br/]

3 Film

One flew over the cuckoo`s nest

Jack Nicholson speelt Randle P. McMurphy, een kleine crimineel die veroordeeld wordt wegens seks met een minderjarige. Om aan de gevangenis te ontsnappen, doet McMurphy zich voor als mentaal onbekwaam, en hij wordt naar een psychiatrische inrichting in Oregon overgebracht. Hij krijgt te maken met de stoïcijnse verpleegster Ratched (Louise Fletcher). Regie: Milos Forman.

RTL7, 20.30-23.00u.[br/]

4 Dorpen en steden

Nu we er toch zijn...

Eddy Zoëy gaat naar een gemeente met 13.721 inwoners en minstens zoveel schapen en koeien: Texel. Is het er met al die Duitse toeristen een beetje gastvrij? Eerder ging Zoëy onder meer naar Purmerend, Ouderker aan de Amstel, Rijnwaarden, Loil, Berkel en Rodenrijs en Roosendaal. Texel vindt hij vooralsnog het meest gastvrij, Ouderkerk aan de Amstel is het minst gastvrij volgens Nu we er toch zijn...

Ned.2, 21.50-22.30u.[br/]

5 Bakken

Kasteel cakevorm

Bij een verjaardag hoort taart. Maar helaas heeft niet iedereen het in zich om zelf een taart te bakken. Het vergt nogal wat geduld en oefening. Je wil je verjaardagsvisite echter ook niet altijd opschepen met een kant-en-klare supermarkttaart. Cake is dan een uitkomst. Een cake bakken is niet zo ingewikkeld en de ingrediënten heb je meestal wel in huis. Cake ziet er alleen minder feestelijk uit dan taart, het is eigenlijk gewoon een saai rechthoekig ding. Maar gelukkig is er de `kasteel cakevorm`. In no-time bak je een spectaculaire burcht die je desgewenst kunt versieren met ramen, deuren, bomen of een heuse slotgracht. Gegarandeerd succes. Tip: bestrooi het geheel met poedersuiker en je waant je kasteel in een winters landschap. Mocht je niet van kastelen houden, dan zijn er op de site van de fabrikant (www.nordicware.com) nog diverse andere cakevormen te koop, waaronder een voetbalstadion. (AS)

www.bestthings.nl, voor 34,99 euro[br/]

6 Labelen

Crèchelabels

Op de crèche raakt vaak iets kwijt. Bij het ophalen van de kinderen is het slaapzakje van dochterlief spoorloos. Zoonlief loopt op blote voeten rond. En van wie is dat (lelijke) broekje dat hij aanheeft? Aan deze terugkerende ergernis komt een einde door alles te merken. Een paar avonden multitasken voor de televisie en je bent er van af. Achteraf overbodig blijkt, want Holland Label (niet de goedkoopste, maar wel een snelle leverancier) verkoopt zogenoemde `taggits` (gepatenteerde uitvinding!), waarmee de labels veel sneller te bevestigen en verwijderen zijn. Ze werken een beetje als oorbellen, die je door de labels en de kleding heen pint. Voor bekers en schoenen zijn de plaklabels van goed-gemerkt.nl een aanrader. Natuurlijk, Leukoplast is goedkoper, maar deze zijn vaatwasser- en magnetronbestendig. (CK)

www.holland-label.nl, 50 stuks voor 17,50 euro; www.goed-gemerkt.nl (50 stuks voor 13,95 euro) [br/]

7 ding

Shocking Liar leugendetector

Hij moet overwerken, zegt je man, maar daar geloof je helemaal niets van. Zou hij in de kroeg hangen met zijn maten? Of je wilt wel eens weten wat mensen nou werkelijk vinden van je nieuwe kapsel. Allemaal vragen die beantwoord kunnen worden door het gebruik van een mini-leugendetector. De detector straft liegbeesten onmiddellijk met een elektrische schok. Of het apparaat zijn werk goed doet blijft de vraag, want de werking van een normale leugendetector is al erg omstreden, laat staan een DIY-versie die `angstzweet` registreert. Misschien worden er wel onschuldigen gestraft: het lijkt verdacht veel op het echte rechtssysteem. De leugendetector is niet geschikt voor mensen met hartproblemen of epilepsie, hebben de makers er voor de zekerheid maar bij vermeld, en je mag hem ook al niet in de buurt van water gebruiken. (SJ)

    • Claudia Kammer
    • Lineke Nieber
    • Ank Swinkels