Winkelen à la Wavin: met belegger op overnamepad

De wereld van investeringsmaatschappijen is meer dan alleen maar strippen en op de centen letten. De Overijsselse buizenfabrikant Wavin is sinds de investeerders van CVC in 1999 aan boord kwamen sterk gegroeid. Het aantal werknemers groeide van 4.250 naar 6.800 en de omzet steeg van 0,8 tot 1,3 miljard euro. En zeven jaar na het instappen, zitten de investeerders er nog steeds in, een eeuwigheid voor een durfkapitalist.

Eind 1998 kondigde Wavin aan dat olieconcern Shell zijn belang van 50 procent aan CVC verkocht. Wavin had toen al de transformatie doorgemaakt van producent van een waaier aan plasticproducten – van bierkratten tot plastic zakken – tot een specialist in kunststof buizen en leidingsystemen, de tak van sport waar Wavin ook in begonnen is, toen het bedrijf in 1955 werd afgesplitst van de Overijsselse waterleidingmaatschappij. De laatste was tot vorig jaar nog voor de helft eigenaar van Wavin, maar deed dat belang toen van de hand, grotendeels aan CVC.

Onder de vleugels van CVC kon en mocht Wavin, in tegenstelling tot Acordis, behoorlijk investeren. De onderneming zelf opereert niet in een spectaculair groeiende markt: de buizensector groeit misschien 1 of 2 procent per jaar. Wavin nam vooral in omvang toe door overnames. Een paar grote, en een reeks kleine. De directie van Wavin kon daarbij steeds terugvallen op de rugdekking van CVC: hun vak bestaat uit het maken van deals. Bij Wavin denken ze mee, investeren ze mee en onderhandelen ze zelfs mee als er over een belangrijke overname wordt gesproken.

Alleen het Belgische Aliaxis is met 1,7 miljard euro groter dan Wavin, dat op zijn beurt marktleider in Europa is. Terwijl Aliaxis zijn omzet heeft gespreid over de Verenigde Staten en Europa, zit Wavin vooral in Europa. Als CVC met Wavin nog grote sprongen wil maken, ligt een bundeling met een leidingsystemenmaker in Azië of Amerika daarom voor de hand. Maar het lijkt erop dat CVC deze keer voor een snellere oplossing gaat kiezen en Wavin dit jaar of volgend jaar gewoon in Amsterdam naar de beurs brengt.

    • Jochen van Barschot