Vastgoedbelegger Vastned denkt over verkoop kantoren

De verkoop van zijn kantorenpoot is voor vastgoedbelegger VastNed niet langer onbespreekbaar. „Voor een goede prijs is alles te koop”, zei topman Reinier van Gerrevink gisteren.

Die optie is niet denkbeeldig. Volgens de bestuursvoorzitter is Vastned in het verleden benaderd door geïnteresseerde bedrijven. Die toonden zowel interesse in de vastgoedportefeuille met kantoren als in de winkelpanden, die Vastned onder de naam Retail beheert. Van een verkoop van de laatste is volgens Gerrevink geen sprake.

De malaise op de kantorenmarkt heeft de vastgoedportefeuille Offices/Industrial de afgelopen jaren op achterstand gezet ten opzichte van de winkelpanden van Vastned Retail. Buitenstaanders hebben de toekomst van de kantorenpoot geregeld ter discussie gesteld, maar Vastned wilde daar niets van weten. Het lijkt erop dat Vastned afgelopen voorjaar voorzichtig in beweging is gekomen door de kantoren- en winkelportefeuille elk een eigen raad van commissarissen te geven. „Dat voorkomt problemen in het geval wij fuseren of als er een bod komt op een van de twee onderdelen.”

De twee vastgoedportefeuilles hebben een eigen beursnotering in Amsterdam. De winkelportefeuille staat genoteerd in de MidKap-index voor middelgrote fondsen en de kantoren op de lokale markt. Beide fondsen hebben in het eerste halfjaar een hoger beleggingsresultaat geboekt, blijkt uit de halfjaarcijfers van Vastned, die gisteren werden gepresenteerd.

De kantorentak verbeterde het resultaat in het eerste halfjaar fors naar 28,1 miljoen euro, vergeleken met 3,4 miljoen euro in dezelfde periode in 2005. De toename kwam geheel tot stand door het indirecte resultaat, dat de waardestijging van panden weerspiegelt. De kantoren werden voor 12,2 miljoen euro meer in de boeken gezet, terwijl ze vorig jaar nog bijna 13 miljoen euro minder waard werden. De inkomsten uit verhuur namen 6 procent af tot 15,9 miljoen euro. Dat kwam door „omvangrijke verkopen”, aldus de onderneming. (ANP)