Transfertermijn?

Het is nog steeds onzeker of Kuijt bij Feyenoord blijft en Ooijer bij PSV. Transfertermijn eerder sluiten of een afspraak tussen KNVB en clubs om competitievervalsing te voorkomen?

Theo van Seggelen, secretaris-generaal internationale spelersvakbond FIFPro: „De datum (sluiting transfertermijn per 1 september, red.) is ongelukkig omdat de competitie dan al bezig is. Maar het is een internationale regel en met het verschuiven naar half augustus los je niets op. Clubs wachten tot het laatst met het aantrekken van nieuwe spelers, zodat de afkoopsom lager is. De ‘transferwindows’ (zomerperiode en januari, red.) zijn ingesteld om meer stabiliteit te krijgen bij het verkassen van spelers; ook niet de oplossing. Tijdens die periodes wordt veel verhandeld. Je kunt je afvragen of je het niet helemaal moet vrijgeven. Of dat je terug moet naar het oude systeem (transfers tot begin maart, red.). Pas in de slotfase van het seizoen is competitievervalsing een sportief argument voor een transferstop. Een afspraak tussen KNVB en clubs heeft geen zin als het gaat om internationale transfers.”

Frank Rutten, directeur belangenorganisatie eredivisieclubs (ECV): „In de oude regeling was de transfermarkt gewoon open. De huidige regeling (met beperkte transferperiodes, red.) helpt al om de competitie eerlijker te laten verlopen. Het mogelijke vertrek van Kuijt of Ooijer heeft op zich geen invloed op de onderlinge verhoudingen. Daar kunnen alle clubs mee te maken krijgen. Topclubs kunnen net voor of tijdens het seizoen spelers kopen van subtoppers, zoals vorig seizoen met Huntelaar bij Heerenveen of Koné bij Roda JC. Maar de prijs is er ook naar en daarmee kunnen die clubs zich weer versterken. Met het naar voren schuiven van de sluiting verschuif je het probleem. Sluiting per half augustus biedt clubs meer zekerheid, anderzijds ontneemt het een club de flexibiliteit om te handelen in geval van blessures. Dit systeem is in principe goed.”

Bob Maaskant, voetbalmakelaar: „Het huidige systeem gaat al heel ver. Vervroegde sluiting vind ik geen goed idee. Ik ben voor het verruimen van de transferperiode tot zes, zeven wedstrijden voor het eind van de competitie. Ik wil als voetbalmakelaar het hele jaar zaken kunnen doen en niet tweemaal een korte periode. Bovendien zijn profvoetballers werknemers die vrij moeten kunnen wisselen van werkgever. Dat kan beter zijn voor de club, die een speler kwijt wil, én voor de speler die zelf weg wil omdat hij niet speelt. Dat een club tijdens een seizoen een nieuw elftal aan spelers haalt, valt niet goed te praten. Misschien moet je een maximum stellen aan het aantal aankopen tijdens een seizoen.”

Martin van Geel, technisch directeur Ajax: „Ik zou er geen moeite mee hebben de transferperiode te beperken tot half augustus. Vergeleken met de vrije markt waar we vandaan komen is het systeem met transferwindows al een hele beperking. Twee weken extra maakt dan ook niet zoveel uit. De hectiek rond mogelijke aan- of verkopen verschuift dan naar half augustus, maar je kunt rustig aan de competitie beginnen en weet waar je aan toe bent. Het gaat te ver om clubs te verplichten hun selectie het hele seizoen in tact te houden. Als clubs worden geconfronteerd met blessures of spelers die niet gelukkig zijn bij de club, moet een beetje vrij verkeer van spelers mogelijk blijven. Clubs moeten geen afspraak maken met de KNVB, want dan zijn ze in het nadeel ten opzichte van buitenlandse clubs. Dat moet je mondiaal afspreken.”

Jan Reker, directeur Coaches Betaald Voetbal: „Een sluitingsdatum voor de competitiestart lost niets op. Stel de deadline is 1 augustus, dan wordt Kuijt op 30 juli verkocht. Je moet de transferperiode openstellen tot maart. Daarmee voorkom je dat rijke clubs zich voor het seizoen al gaan indekken met een selectie van 35 spelers, zoals bij Chelsea. Met als gevolg dat topspelers op de bank zitten. Doodzonde. Ik ben voor selecties met maximaal 25 spelers, waarbij clubs tussentijds nog vrij kunnen handelen. Tot maart, om competitievervalsing in de laatste periode van het seizoen te voorkomen.”

    • Pieter de Vries