Televisie Voorkeur

Gast in Zomergasten is schrijver Leon de Winter (foto). Hij heeft een avond samengesteld met fragmenten uit onder meer de Zesdaagse oorlog, de film Andrei Rublev (1969) van Tarkovsky, de bedevaart naar Mekka, The Sopranos en de schrijver en Nobelprijswinnaar Isaac Singer. Zijn televisieavond wordt afgesloten met de film The Browning Version (Mike Figgis 1994) met in de hoofdrol Albert Finney. Ned.3, 20.35-23.35u. Foto Merlijn Doomernik Nederland, Bloemendaal, 22 juni 2006 Leon de Winter, auteur. Foto uitsluitend vrij van rechten bij publicatie in verband met de uitzendingen van Zomergasten 2006. Naamsvermelding verplicht. foto: Merlijn Doomernik Doomernik, Merlijn

documentaire

The miracles of Jesus. Tweede deel van een 3-delige documentaireserie over de wonderen die Jezus verricht zou hebben en wat ze eigenlijk betekenen. De kerk heeft altijd volgehouden dat de wonderen aantonen dat Jezus de zoon van God is. BBC1, 19.35-20.35u.

Panorama: China van binnenuit. Derde deel van een vierluik over China behandelt de economische groei die de wereld blijft verbazen. Maar welke prijs wordt daarvoor betaald? België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Blizzard - Race to the pole. Derde deel in een zesdelige documentaire waarin de ontdekkingsreis uit 1911 van Robert Falcon Scott en zijn Noorse concurrent Roald Amundsen naar de Zuidpool wordt gereconstrueerd. De teams zijn bij de Forel Range aangekomen en de Noren lijken geluk met het weer te hebben, in tegenstelling tot het Britse team. BBC2, 22.00-23.00u.

Prisoners of Katrina. Over de 7000 gedetineerden die in de gevangenis van New Orleans opgesloten zaten toen de orkaan Katrina uitbrak. De gevangenis kwam onder water te staan en de gevangenen braken uit. BBC2, 23.00-24.00u.

RTL Dossier: Ziek van moederliefde. Documentaire over Terri Milbrandt, die deed alsof haar zeven jaar oude dochtertje Hannah kanker had. Ze deed een beroep op de gemeenschap om haar te helpen met het betalen van de medische nota’s. Ze schoor Hannahs hoofd kaal en gaf haar slaappillen. Toen het bedrog uitkwam, was de gemeenschap woedend. In de documentaire wordt de vader en oma van Hannah ondervraagd over hun betrokkenheid bij de zaak. RTL4, 23.00-24.00u.

informatief

Fairuz, we hielden zoveel van mekaar. Herhaling van het portret uit 2003 van de Libanese zangeres Fairuz, de publiekslieveling van het hele Midden-Oosten. De zangeres is al een halve eeuw dagelijks op de radio te horen, van Irak tot Marokko. De documentaire toont de liefde van uiteenlopende inwoners van Beiroet voor deze diva. Ooit was Beiroet een toevluchtsoord voor mensen van allerlei religieuze en etnische komaf. Ned.3, 12.45-13.35u.

Journeys into the ring of fire: California. Aflevering in een serie over spectaculaire vulkanische landschappen in de Stille Zuidzee. Vanavond over de vraag waarom de inwoners van Californië bereid zijn te leven met het risico van aardbevingen en vuurstormen? BBC2, 21.00-22.00u.

OverLeven: Zwanger op 60. Reportage over medische, psychologische en sociale problemen bij zwangerschap op oudere leeftijd. België 2 (Canvas), 21.05-21.50u.

kunst

Brecht-Gala: Ungeheuer oben! Een hommage aan dichter en schrijver Bertolt Brecht naar aanleiding van zijn 50ste sterfdag. Brecht wordt geëerd met toneelspel, voordrachten, muziek en interviews met acteurs, zangers en sporters. ARD, 23.30-2.30u.

muziek

Tien maal Mozart: Concert St. Stephansdom. Zevende aflevering van een tiendelige serie met concerten van Wolfgang Amadeus Mozart. Vanmorgen uit de beroemde St. Stephansdom, de kerk in Wenen waar Mozart op 4 augustus 1782 met zijn Constanze trouwde, een concert van de Wiener Sängerknaben en het Weens Radio Symfonie Orkest met medewerking van sopraan Sandrine Piau, tenor Dietmar Kerschbaum en bas Wolfgang Bankl. Ned.3, 11.00-12.00u.

Koffieconcert: De grote componisten. Slot van een 14-delige serie portretten van de grootste klassieke componisten behandelt de Italiaanse componist Giacomo Puccini (1858-1924). Hij componeerde o.a. de opera’s Manon Lescaut, La Bohème, Tosca en Madama Butterfly. Puccini overleed in 1924 in Brussel aan de gevolgen van keelkanker. Ned.2, 11.00-12.00u.

sport

Studio sport. Met onder meer een live verslag van de vierde en laatste dag van de KLM Open Golf in Zandvoort en rechtstreekse verslagen van de laatste dag van de EK Atletiek in Gotenburg. Met o.a. de marathon mannen, finales polsstokspringen mannen, speerwerpen vrouwen, 4 x 100 m vrouwen, 800 m mannen, verspringen vrouwen, 4 x 100 m mannen estafette, 1500 m vrouwen, 5000 m mannen en 4 x 400 m mannen. Ned.2, 12.00-18.00u.

Johan Cruijffschaal: PSV - Ajax. Rechtstreeks verslag van de strijd om de Johan Cruijff-Schaal tussen bekerwinnaar Ajax en landskampioen PSV. Het is voor beide clubs de eerste officiële wedstrijd onder een nieuwe coach. PSV met Ronald Koeman en Ajax met Henk ten Cate. SBS6, 17.30-20.30u.