Televisie Voorkeur

Violiste Janine Jansen (foto) soleert vanavond in het programma BBC Proms 2006 met het European Union Youth Orchestra onder leiding van Vladimir Ashkenazy in Mozarts vijfde vioolconcert. Het orkest speelt verder werk van Schnittke en de vierde symfonie van Sjostakovitsj. BBC2, 19.35-21.55u. Foto Bas Czerwinski 29-12-2005, UTRECHT. JANINE JANSEN SPEELT TIJDENS HET LAATSTE CONCERT VAN HET INTERNATIONAAL KAMERMUZIEK FESTIVAL UTRECHT. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een verslag van het Rozenfeest in Lottum waar allerlei rozenfestiviteiten worden georganiseerd: van een rozenfietstocht tot rozenmuziek. Verder praten de vertrekkende Kamerleden Klaas de Vries van de PvdA en VVD’er Pieter Hofstra over de leegloop in de Kamer. Ned.3, 22.05-22.35u.

DOCUMENTAIRE

The sea hunters: Ship of ice. In 1942 bouwde Geoffrey N. Pyke een enorm vliegdekschip van pykrete, een mengsel van ijs en houtpulp. De sea hunters onderzoeken de resten van dit wonderlijke experiment uit de Tweede Wereldoorlog. National Geographic, 19.00-20.00u.

The story of light entertainment: The comics. Serie over de geschiedenis van het amusementsprogramma. In tegenstelling tot tegenwoordig, hadden komieken vroeger weinig aanzien. Meestal maakten ze deel uit van een groter programma en in de jaren '60 kwam hier pas verandering in met artiesten als Tony Hancock en de satirici van Monty Python. BBC2, 22.25-23.55u.

Surviving maximum security. Hoewel de bewaarders van de California State Prison van Sacramento verantwoordelijk zijn, geven ze toe dat de macht eigenlijk bij de gevangenen berust. National Geographic, 23.00-24.00u.

Laughter in the house: The story of British sitcom. Over de geschiedenis van Britse comedyseries met vanavond fragmenten uit o.a. Man about the house, Fawlty Towers en The Good life. BBC2, 23.55-0.45u.

informatief

Terzake zaterdag: De Amazone. Reportage over de Amazone die ontspringt in Peru en uitmondt in de Atlantische Oceaan in Brazilië. Het is de levensader van het Amazonewoud, wat verloren dreigt te gaan door illegale bosontginning. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Escape tech. Over innovaties in wetenschap en technologie die mensen in staat stellen te vluchten als er iets vreselijk misgaat. National Geographic, 22.00-23.00u.

AMUSEMENT

De Lama’s. Ruben van der Meer, Sara Kroos, Tijl Beckand, Ruben Nicolai en Arie Koomen improviseren met het panel en publiek. Niets is zeker en niets ligt vast, dus alles kan gebeuren en dat doet het ook! Ned.3, 21.15-22.00u.

KUNST

Zomergasten: Joep van Lieshout. Herhaling van afgelopen zondag van de avond met beeldend kunstenaar Joep van Lieshout die zich sinds 1995 beweegt op het grensvlak van kunst, design en architectuur. Hij werd bekend door zijn ontwerpen van tafels, stoelen, keuken- en toiletblokken van polyester, gemaakt in opdracht van vele musea en particulieren. Ned.3, 13.10-16.10u,

Architectuur als avontuur: Peking. Herhaling uit maart 2005 van de uitzending waarin de Franse architect Paul Andreu de architectuur van Peking laat zien. Hij leidt ons door de stad, met als uitgangspunt de bouw van de nieuwe Peking Opera: een gigantische futuristische glazen eclips midden in het water. Andreu is ook bekend van bouwwerken als luchthavens, stadions en musea, maar hij voltooide ook de bouw van de Arc de la Défense in Parijs. Ned.1, 16.05-16.35u.

Tijd van oogsten. Paul van Vliet praat met beeldhouwer Marinus Boezem (Leerdam, 1934) over de pijn van de oorlog en de drang om iets nieuws te creëren. De serie heeft de vorm van een tweegesprek waarin Van Vliet niet schuwt om ook over zijn eigen twijfels en onzekerheden te praten. Zo vraagt hij aan de kunstenaars of zij geloven of hun beste werk al is gemaakt of dat ze het idee hebben dat het ultieme beeld nog zal komen. Ned.1, 16.35-16.55u.

Televisiefilm

Sherlock Holmes: The sign of four. Canadese detectivefilm uit 2001 van regisseur Rodney Gibbons. Miss Morstan krijgt een zeldzame parel van een mysterieuze weldoener, die in ruil een ontmoeting met haar wil. Ze huurt detective Sherlock Holmes en dr. Watson in om haar naar de ontmoeting te vergezellen. Ze arriveren bij het huis van schrijver Thaddeus Sholto die hen een verhaal vertelt over een geheime schat. Met Matt Frewer, Kenneth Welsh, Sophie Lorain e.a. RTL7, 22.20-24.00u.

SPORT

Studio Sport. Met o.a. een live verslag van de derde dag van de KLM Open Golf in Zandvoort en rechtstreekse verslagen vanaf het EK Atletiek in Gotenburg. Met o.a. finale kogelstoten vrouwen, finale polsstokhoogspringen vrouwen, finale hinkstapsprong mannen, finale 5000 m vrouwen en finale 110 m horden mannen. Ned.2, 12.00-19.05u.